Co jíst v létě, když se teploty venku blíží ke 35 stupňům a není na nic chuť? Chce to něco studeného, osvěžujícího a lehkého, co vás zasytí, ale nebude tížit v žaludku. A právě taková je studená polévka tarator. Poklad bulharské kuchyně, který si doma snadno připravíte do 15 minut.
Připravit bulharskou polévku tarator je opravdu snadné, zvládne to klidně i školák. Stačí nakrájet všechny ingredience, smíchat, dochutit a do 15 minut je lehký oběd či večeře na stole.
Jako základ na polévku můžete použít řidší, kyselejší jogurt, který nařeďte studenou vodou, dokud nedosáhnete ideální konzistence. Pokud máte rádi kefírové nebo acidofilní mléko, klidně ho použijte a konzistence bude rovnou „polévková“. Případně zvolte něco mezi a smíchejte jogurt s trochou kefíru nebo acidofilního mléka.
Tarator se velmi podobná tzatziky, rozdíl je ale hlavně v konzistenci. Tzatziky jsou hustší, připravené výhradně z řeckého jogurtu, kdežto tarator má polévkovou konzistenci. Oba recepty se vyvíjely na Balkáně, a tudíž se velmi podobají, Obdobné podobnosti můžeme ostatně sledovat například i u české a rakouské či německé kuchyně, které mají taktéž společnou historii.
Stejně jako na tzatziky, i na tarator můžete použít jako základ řecký jogurt. Ten pravý obsahuje 5 % tuku a má hustou, krémovou konzistenci. Přečtěte si o řeckém jogurtu článek, který vám pomůže v obchodě poznat ten nejlepší typ.
Zdroje: Kupi, Medium