Dostali jste se k většímu množství brambor a nevíte, co s nimi? Klasické přílohy jako hranolky a vařené brambory už všichni známe, zkuste to jinak. Naše bramborové recepty vás možná příjemně překvapí nejen netradičním způsobem přípravy, ale i chutí. Tak co bude dnes k večeři?
Bramborové řízky – recept
Nenechte se zmást názvem, řízky tentokrát vynecháte. Bramborové placičky jsou chutným a sytým adeptem na rychlý rodinný oběd nebo večeři. Co budete k přípravě receptu potřebovat?
Ingredience
- 150 g klobásy
- 700 g brambor
- 100 g strouhaného eidamu
- 2 vejce
- 70 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 2 až 3 lžíce petrželky
- 3 lžíce oleje
- mouku na obalení
Postup
- Oloupejte a uvařte brambory. Jakmile změknou, nechte je zchladnout, nastrouhejte je nahrubo a poté nastrouhejte také eidam a klobásu.
- V míse spojte tyto tři suroviny, mouku a přidejte ostatní ingredience s nasekanou čerstvou petrželkou.
- Bokem si trochu hladké mouky odložte, z připravené směsi vytvarujte malé placičky a v mouce je obalte.
- A pak už jen smažte tak dlouho, než vám řízečky krásně zezlátnou.
- Podávejte s oblíbeným dipem, třeba ze zakysané smetany.
Letní bramborový salát se sušenými rajčaty – recept
Už vás omrzel klasický bramborový salát? Máme pro vás svěží letní recept, ve kterém se snoubí jemná chuť brambor se šťavnatostí sušených rajčátek.
Ingredience
- 500 g menších brambor
- 3 stroužky česneku
- nakládaná sušená rajčata
- 250 ml smetany
- 1 lžíci másla
- 1 žloutek
- čerstvý koriandr
- 1 malá cibule
- sůl a pepř
Postup
- Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout, poté je nakrájejte na menší kusy a smíchejte s nakrájenou cibulí.
- Svařte smetanu s rozetřeným česnekem a sušenými rajčaty – jakmile dojde k varu, stáhněte teplotu a šleháním vmíchejte žloutek, máslo a koriandr.
- Zálivku promíchejte s brambory a ihned podávejte.
- Salát můžete konzumovat vlažný, anebo jej nechte vychladit v lednici.
nesavinov / Shutterstock.com
Lahodný bramborový krém – recept
Patříte mezi milovníky polévek a zároveň zbožňujete brambory? Pak vás potěší náš recept na bramborový krém – polévku, která chutná jako bramborová kaše. Rozplývá se totiž na jazyku, je dokonale jemná, a její příprava je navíc tak jednoduchá!
Ingredience
- 1 cibule
- kousek másla
- 1 menší petržel
- 1 menší pórek
- 500 g brambor
- sůl a pepř
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- špetka řeřichy nebo čerstvé petrželky na zdobení
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
- Na másle osmahněte cibulku, přidejte nakrájený pórek a petržel. Nechte lehce opražit a poté přidejte nakrájené brambory, koření, smetanu a vývar.
- Nechte povařit do změknutí brambor a následně důkladně promixujte.
- Na závěr můžete podávat s oblíbenými bylinkami, případě se špetkou strouhaného čedaru. Přejeme vám dobrou chuť!
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Španělská bramborová tortilla
Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.
Španělská bramborová tortilla
Lehký bramborový salát bez majonézy
Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Tip: Pamatujte, že brambory se někdy vyplatí neloupat. Proč tomu tak je a které další suroviny je lepší jíst se slupkou, si můžete přečíst v našem dřívějším článku.
Zdroj: Kupi