Klasický tatarský biftek z hovězího masa zaručeně milují všichni masožravci. Existuje ale i spousta dalších variant tohoto pokrmu, na kterých si mohou pochutnat nejen vegetariáni. Výborný tatarák si můžete připravit z ryb, zeleniny, ovšem také třeba z hub či ovoce. Záleží jen na vaší chuti. Poradíme vám pár výtečných receptů na tyto netradiční pochoutky.
Houbový tatarák
Tento tatarák je naprosto ideální volbou pro všechny milovníky hub. A jaké jejich druhy použijete, je přitom jen a jen na vás a vaší chuti. Doporučit můžeme směs vašich oblíbených – a navíc je i jedno, jestli budou čerstvé nebo mražené.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g směsi lesních hub
- 150 g rajského protlaku
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku mleté sladké/pálivé papriky
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžíci worcestrové omáčky
- sůl a pepř
- chlebové topinky
Postup:
- Houby povařte zhruba 20 minut. Poté je slijte, nechte okapat a hodně najemno nasekejte nožem (práci si můžete ulehčit a houby pomlít ve strojku na maso).
- Dále na oleji lehce osmahněte polovinu jemně nakrájené cibule, přidejte česnek nakrájený na plátky, protlak, houby a koření. Za stálého míchání opékejte zhruba 2 minuty, poté odstavte a nechte směs vychladnout.
- Nakonec se směsí zacházejte jako při přípravě běžného tataráku. Smíchejte ji se zbytkem cibule, dochuťte sójovou a worcestrovou omáčkou, přidejte kmín, mletou papriku, a nakonec sůl a pepř. Směs průběžně ochutnávejte a suroviny přidávejte po troškách dle chuti.
- Podávejte na topinkách potřených rozpůlenými stroužky česneku.
Tip: Co třeba takhle tatarák ze zdraví prospěšné hlívy ústřičné? Až do úterý ji seženete v akci v Albertu za 32,90 Kč.
Tatarák z lososa
Stále oblíbenější variantou tataráku se stává ta z lososa. Stejně jako jeho hovězí verze se připravuje ze syrového masa, můžete ho ale nahradit i lososem uzeným či kombinací obou.
Budete potřebovat:
- 400 g filetů z lososa bez kůže
- 1 šalotku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- kopr dle chuti
- šťávu z citronu dle chuti
- sůl a pepř
Postup:
- Lososa naškrábejte stejně jako při přípravě hovězího tataráku, nebo ho pokrájejte na malé kousky.
- V misce jej smíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte chvíli odležet.
- Na závěr ještě dochuťte dle potřeby a podávejte na opečeném toustu.
Tip: Kdo je má rád, může si místo kopru přidat do tataráku nakrájené kapary.
Zeleninový tatarák
Co takhle si připravit vegetariánskou verzi tataráku z mrkve, celeru a vlašských ořechů? Určitě zachutná i masožravcům.
Budete potřebovat:
- ¼ bulvy celeru
- 1 větší mrkev
- 50 g nadrcených vlašských ořechů
- strouhaný sýr (množství dle chuti)
- 1 stroužek česneku
- ½ menší cibule
- 1 lžičku sójové omáčky
- 1 lžičku worcestrové omáčky
- 1 lžičku rajského protlaku
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- 1 lžíci olivového oleje
- pár kapek tabasca
- sůl a pepř
Postup:
- V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, celer, sýr a vlašské ořechy. Přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli.
- K směsi přilijte sójovou a worcestrovou omáčku, hořčici, olej, protlak a na závěr dochuťte tabascem, solí a pepřem.
- Zeleninový tatarák podávejte na klasických topinkách potřených česnekem nebo na opečeném toustovém chlebu.
Co by to bylo za tatarák bez pořádných topinek!
Tatarák z tuňáka a avokáda
Další zajímavou variantou tataráku je ta z tuňáka a avokáda. Pokud při příštím nákupu uvidíte zralá avokáda, neváhejte a šup s nimi do košíku. A pokud nevíte, jak je správně vybrat, přečtěte si tyto naše tipy.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 400 g čerstvého tuňáka
- 4 menší avokáda
- 2 polévkové lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 šalotku
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
- opečený toustový chléb
Postup:
- Nejprve na pánvi na sucho krátce orestujte sezamová semínka.
- Maso z tuňáka nasekejte na malé kousky, šalotku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Směs promíchejte s dijonskou hořčicí, lžící olivového oleje a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Avokáda oloupejte a pokrájejte na menší kousky, přimíchejte sůl, limetkovou šťávu a sezamová semínka.
- Servírujte nejprve vrstvu avokáda a na ni vrstvu tuňáka. Tatarák lze ozdobit i polníčkem a balzamikovým octem a podávat ho můžete s opečeným toustovým chlebem.
Tip: Chcete ušetřit na avokádu? Až do úterý ho najdete v prodejnách Billa v akční ceně 24,90 Kč za kus.
Ovocný tatarák
Nejmenší strávníky tatarákem z masa většinou moc neoslovíte. Tato ovocná varianta však zaručeně zmizí z talíře raz dva a jistě potěší i dospělé. Připravit ho můžete téměř ze všech různých druhů ovoce, které budete mít doma. Trik je jen v krájení na opravdu malé kousky.
Budete potřebovat:
- 1 mango
- 2 kiwi
- hroznové víno
- jahody
- třtinový cukr dle chuti
- špetku skořice
- čokoládu na vaření
Postup:
- Veškeré ovoce očistěte, nakrájejte na drobné kostičky, promíchejte s cukrem a přidejte špetku skořice. Množství ovoce dejte takové, aby ani jeden druh příliš nepřebíjel chutě těch ostatních.
- V horké vodní lázni rozehřejte čokoládu a při podávání jí tatarák pokapejte.
- Dobrou chuť!