Koronavirus tvrdě zasáhl pivovarnický průmysl v Česku, podle ekonomů přesahují ztráty od března do května částku 4,7 miliardy korun. Konzumace piva představuje podstatnou část zisku nejen pivovarů, ale také hospod a restaurací. Do ztrát započítaly pivovary i pivo, které v důsledku expirace musely vylévat do odpadů. Český svaz pivovarů a sladoven včera zasedal, aby projednal dopady koronakrize, a výsledkem je, že pivo bude muset možná podražit.
Koronavirus potrápil nejen zdravotníky v první linii, svou daň si vybral také v ekonomice. Své o tom vědí nejen restaurace a bary, které byly dlouho zavřené, ale také pivovarnictví. Výrobci piva upozorňují, že jej museli vylévat hektolitry do kanálu, protože zejména nepasterované, nefiltrované a tankové pivo nemá dlouhou trvanlivost. Český svaz pivovarů a sladoven včera projednával následky krize na své schůzi, kde mj. upozorňoval, že neprodané pivo musely provozy, které byly v době nouzového stavu zavřené, likvidovat, placení spotřební daně jim vláda ale neodpustila. Výsledkem jednání pivovarníků je, že budou stát žádat o kompenzaci nájemného a dočasné snížení spotřební daně nebo DPH. Jestliže jejich návrh u vlády neprojde, budou pravděpodobně nuceni zdražit pivo točené i lahvové.
Podle návrhu ministryně financí Aleny Schillerové stát sládkům odpustí na pivo po minimálním datu trvanlivosti spotřební daň. Schillerová se nechala vyfotit s půllitrem piva, které vylévá z okna. „Podám pozměňovací návrh ke změně zákona o spotřebních daních. Pomoci má pivovarům snížit vzniklé ztráty z vylitého piva,“ přidala komentář ke své fotografii, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích.
Kupte se slevou Pivo světlý ležák 11° Medium Velkopopovický Kozel.
Český svaz pivovarů a sladoven na své schůzi zveřejnil, že vzrostl prodej piva tzv. „off trade“ (prodej v obchodech v lahvích a jiných balení). Tohoto nového trendu se ale obává výkonná ředitelka svazu Marcela Ferencová. „Lidem se zalíbilo pohodlí spojené s lahvovým pivem. Bude těžké je znovu zaujmout tak, aby se vrátili zpět k zvyku chodit do hospod, jak byli zvyklí před krizí.“
„Pohostinství a s ním provázané pivovarnictví utrpělo v době koronavirové krize výrazné ztráty. Většina hospodských sice v červnu znovu otevřela, ale o tom, jestli přežijí, budou rozhodovat následující týdny.
Nejkritičtější situace je v Praze, Karlových Varech a dalších lokalitách závislých na cestovním ruchu. Pro další období bude klíčové, aby vláda pokračovala v podpoře nejvíce zasažených sektorů včetně pohostinství a současně je nezatěžovala novými administrativními a regulačními opatřeními,“ komentuje situaci Ferencová.