Těstoviny do hrnce, chvilku počkat, scedit a hotovo. Na první pohled to vypadá, že je jejich příprava zcela primitivní záležitostí. Přesto ale na talířích často přistanou spíše převařené nudle, které mají hodně daleko k italským ideálům této dobroty. Právě v Itálii je vaření těstovin jistým druhem umění a zdejší kuchaři velmi dobře vědí, jak naplno vyzdvihnout plný potenciál těchto potravin. Jakých chyb bychom se podle expertů měli při vaření těstovin vyvarovat?
Voda na těstoviny by měla být „slaná skoro jako moře“. Ano, z mnoha míst slyšíme, že bychom měli sůl omezit, ale v případě vody na těstoviny se nemusíte bát o svoje zdraví.
Dvě až tři polévkové lžíce se do nich příliš nevsáknou. Sůl zamezí vzniknu typické „slizké“ konzistence. Rozhodně s ní tedy nešetřete a přidávejte ji do vařící vody před tím, než do hrnce putují těstoviny.
Špagety aglio olio je tradiční italský recept na těstoviny, pocházející z Neapole. Aglio, olio e peperoncino znamená česnek, olej a pálivá paprička, tyto tři suroviny jsou také základem tohoto snadného, vynikajícího receptu, který se hodí jako rychlý oběd nebo večeře.
Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.
Lepivé těstoviny nemá rád nikdo. Přesto ale mnoho lidí bere na jejich vaření velmi malé hrnce, ve kterých se jednotlivé kousky nemají kam hnout. Když přidáte příliš mnoho těstovin do malého množství vody, snížíte tím rychle její teplotu a voda se vrátí k varu později. Těstoviny na dně tak budou rozvařené a nalepí se jedna na druhou. Snažte se je raději vařit tak, aby mohly volně plavat – na jeden litr vody připadá ideálně sto gramů těstovin.
Třebaže kulinářské celebrity toto pravidlo porušují, olivový olej do vody na těstoviny nepatří. Ty by kvůli němu byly velmi klouzavé, neudržela by se na nich omáčka a zůstaly by z půlky neochucené. Příliš mnoho tuku navíc může přebít jejich přirozenou chuť. Tuk k těstovinám přidávejte spíše na konci po dovaření, třeba v podobě opravdu dobře vychladlého másla, ze kterého při míchání vznikne emulze.
Starý trik, při kterém hodíte s těstovinami o zeď a sledujete, jestli se přichytí, vám o jejich stavu nic nepoví. Místo experimentů je při vaření jednoduše pravidelně ochutnávejte. Nespoléhejte se příliš ani na návody na zadních stranách balení. Výsledkem striktního dodržování uvedených časů jsou často až příliš tvrdé a nedovařené těstoviny, nebo těstovinová kaše.
Pokud nechcete těstoviny slepené dohromady, musíte jim věnovat dostatek svého času – a míchání. Když se voda v hrnci začne vařit, místo vysypání celé várky naráz vmíchávejte těstoviny postupně. Tak zabráníte tomu, aby některé zůstaly ležet na dně a rozvařily se.
Po uvaření těstovin není žádný důvod omývat je čistou vodou. Pro co nejlepší pokrm chceme, aby hezky nasály co nejvíce omáčky. Pokud je ale omyjete, přijdou o část škrobu na povrchu, kvůli čemuž se na nich omáčka neudrží a steče. Omývání se může zdát jako skvělý trik proti slepeným těstovinám, jejich chuťovému potenciálu tím ale velmi uškodíte.
Těstoviny by měly být servírovány co nejrychleji po uvaření. Když je necháte příliš dlouho ležet nebo je ihned nepřidáte k teplé omáčce, ztratí velkou část svého kouzla. Vodu z těstovin ale naopak ihned nevylévejte, někdy se totiž může vyplatit přidat pár lžic přímo k omáčce. Škrobovitá a slaná voda zajistí výraznější chuť i lepší přilnavost omáčky k těstovinám.
Zdroj: Insider, La cucina italiana