Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nejčastější chyby při vaření těstovin: Olej nebo omývání? Tohle by Italové neskousli

Různé druhy těstovin na lžících a vidličkách Wirestock Creators / Shutterstock.com

Těstoviny do hrnce, chvilku počkat, scedit a je to. Na první pohled se zdá, že jejich příprava je úplně jednoduchá. Přesto se ale na talířích často objeví spíš převařené nudle, které mají daleko k italskému ideálu. V Itálii je vaření těstovin skoro jako umění a tamní kuchaři dobře vědí, jak z nich dostat to nejlepší. Jaké chyby bychom podle odborníků měli při vaření těstovin raději nedělat?

Přečtěte si také

Růžový „sliz“ v koupelně byste neměli ignorovat. Může být hodně nebezpečný
Růžový „sliz“ v koupelně byste neměli ignorovat. Může být hodně nebezpečný

1. Vynechávání soli

Voda na těstoviny by měla být „slaná skoro jako moře“. I když se všude říká, že bychom měli sůl omezit, u vody na těstoviny se o zdraví bát nemusíte.

Dvě až tři polévkové lžíce se do těstovin moc nevsáknou. Sůl navíc zabrání tomu, aby měly tu typickou „slizkou“ konzistenci. Takže s ní nešetřete a přidávejte ji do vařící vody ještě předtím, než do hrnce hodíte těstoviny.

Špagety carbonara
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety carbonara

Recept na jednoduché, ale vynikající těstoviny carbonara bez smetany. K přípravě této italské speciality si vystačíte jen s pár surovinami. Základem je slanina, sýr, česnek, vejce a samozřejmě špagety. Jedná se o velmi jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si smlsne každý.

Špagety carbonara
Špagety Viva Italia podle Emanuela Ridiho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety Viva Italia podle Emanuela Ridiho

Toužíte po chuti slunné Itálie? Nechte se inspirovat mistrem italské kuchyně Emanuelem Ridim a připravte si lehké špagety, které vás přenesou přímo na břehy Středozemního moře. Jednoduchý recept plný svěžích ingrediencí, které potěší každého milovníka italské kuchyně. S minimem námahy vytvoříte vynikající jídlo jak pro všední den, tak pro romantickou večeři ve dvou.

Špagety Viva Italia podle Emanuela Ridiho

2. Špatná velikost hrnce

Lepivé těstoviny nemá rád nikdo. Přesto ale mnoho lidí bere na jejich vaření velmi malé hrnce, ve kterých se jednotlivé kousky nemají kam hnout. Když přidáte příliš mnoho těstovin do malého množství vody, snížíte tím rychle její teplotu a voda se vrátí k varu později. Těstoviny na dně tak budou rozvařené a nalepí se jedna na druhou. Snažte se je raději vařit tak, aby mohly volně plavat – na jeden litr vody připadá ideálně sto gramů těstovin.

3. Přidávání oleje do vody na těstoviny

Třebaže kulinářské celebrity toto pravidlo porušují, olivový olej do vody na těstoviny nepatří. Ty by kvůli němu byly velmi klouzavé, neudržela by se na nich omáčka a zůstaly by z půlky neochucené. Příliš mnoho tuku navíc může přebít jejich přirozenou chuť. Tuk k těstovinám přidávejte spíše na konci po dovaření, třeba v podobě opravdu dobře vychladlého másla, ze kterého při míchání vznikne emulze.

NatalyaBond / Shutterstock.com

4. Málo ochutnávání v průběhu vaření

Starý trik, při kterém hodíte s těstovinami o zeď a sledujete, jestli se přichytí, vám o jejich stavu nic nepoví. Místo experimentů je při vaření jednoduše pravidelně ochutnávejte. Nespoléhejte se příliš ani na návody na zadních stranách balení. Výsledkem striktního dodržování uvedených časů jsou často až příliš tvrdé a nedovařené těstoviny, nebo těstovinová kaše.

5. Nezapomeňte na pravidelné míchání

Pokud nechcete těstoviny slepené dohromady, musíte jim věnovat dostatek svého času – a míchání. Když se voda v hrnci začne vařit, místo vysypání celé várky naráz vmíchávejte těstoviny postupně. Tak zabráníte tomu, aby některé zůstaly ležet na dně a rozvařily se.

6. Omývání těstovin? Nikdy!

Po uvaření těstovin není žádný důvod omývat je čistou vodou. Pro co nejlepší pokrm chceme, aby hezky nasály co nejvíce omáčky. Pokud je ale omyjete, přijdou o část škrobu na povrchu, kvůli čemuž se na nich omáčka neudrží a steče. Omývání se může zdát jako skvělý trik proti slepeným těstovinám, jejich chuťovému potenciálu tím ale velmi uškodíte.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

7. Nenechávejte je dlouho čekat

Těstoviny by měly být servírovány co nejrychleji po uvaření. Když je necháte příliš dlouho ležet nebo je ihned nepřidáte k teplé omáčce, ztratí velkou část svého kouzla. Vodu z těstovin ale naopak ihned nevylévejte, někdy se totiž může vyplatit přidat pár lžic přímo k omáčce. Škrobovitá a slaná voda zajistí výraznější chuť i lepší přilnavost omáčky k těstovinám.

Zdroj: La cucina italiana, Kupi.cz