Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí mátový džem nebo želé pomáhá a báječně chutná! Z obyčejného chleba s máslem udělá delikatesu

Lunov Mykola / Shutterstock.com

Už jste slyšeli o mátovém džemu nebo želatině? Že ne? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutnají, jsou to i oku lahodící dobroty, které udělají z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátový džem navíc dokáže vyléčit bolesti břicha a nadýmání nebo také nachlazení. Ne nadarmo jej používaly naše babičky, když nebyla po ruce stará dobrá Alpa a kostka cukru.

Přečtěte si také

Sekáče už dávno nejsou jen obchody pro chudé. Stal se z nich nový „sport“

Máta se v žádné kuchyni neztratí

Peprmint, větrové koření či fefrmincka – řeč je o mátě, aromatické bylince, kterou si mnozí pěstují na zahrádkách či v květináčích zejména pro její široké využití a zdravotní benefity. Ať už si z ní připravujete mátový čaj, přidáváte ji do vaření nebo její lístky přihazujete do mojita, své využití najde v každé domácnosti. Máta je skvělá pro své protizánětlivé účinky, pomáhá také při nachlazení a zlepšuje zažívání. Zkuste si z ní připravit mátový džem nebo želé a objevte nové podoby této známé bylinky!

Recept na mátový džem

Ingredience:

  • 350 g čerstvé máty
  • 1 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • 500 ml vody

Postup:

Mátu propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Společně s citronem (i s kůrou) ji nadrobno nakrájejte a dejte do většího hrnce i s půllitrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté směs přeceďte a nechte zchladnout. Do vychladlé směsi přidejte cukr a vařte na mírném stupni zhruba 2 hodiny. Během vaření je důležité směs pravidelně míchat – nelekejte se, že konzistence začne houstnout. Hotový džem dejte do čistých sklenic s víčkem a dobře uzavřete.

Tip: Mátový džem se skvěle hodí k palačinkám v kombinaci s hořkou čokoládou.

Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock.com

Mátové želé

Mátové želé se naprosto fantasticky hodí do dezertů a skvěle chutná, když ho dáte lžičku na chlebíčky a toasty nebo k masu, kde na talíři krásně vynikne jeho zelená barva.

Ingredience:

  • 1 balíček želatiny
  • 300 g čerstvé máty
  • 300 ml vody
  • 3 lžíce cukru krystal

Postup:

V hrnci nechejte ve 100 ml vody nabobtnat želatinu podle návodu. Mezitím v mixéru rozmixujte do hladké konzistence čerstvou mátu se zbytkem vody (200 ml) a 3 lžícemi cukru. Směs z mixéru nalijte do hrnce k želatině a na mírném stupni želé nechejte probublávat, dokud se želatina nerozpustí a želé nemá požadovanou konzistenci gelu.

Zdroje: Kupi, MedicalNewsToday, Healthline