Těsto na rychlé houstičky umícháte z cottage sýra a například oříškové mouky. Pečivo plné bílkovin chutná trochu jinak než to běžné bílé. I tak si jej ale určitě rychle zamilujete, a to jako přílohu i coby plnohodnotný pokrm.
Při práci s oříškovými moukami musí být člověk tak trochu kouzelník, jelikož jim chybí lepek a z něj plynoucí přirozená soudržnost. V receptu, který vám představíme, se o tvar postará vajíčko a o nadýchanost kypřicí prášek.
Co oříšková mouka naopak nepostrádá, je chuť! Máte rádi cottage sýr s oříškovou posypkou či ořechy naslano? Pak vás okouzlí varianty chuťově nejvýraznější – vlašské ořechy, lískové ořechy nebo pistácie.
Máte-li raději jemnější chuť, která bude co nejvíce podobná klasické mouce, zvolte mouku mandlovou, případně najemno namleté para či kešu ořechy.
Tip: Pro jemnější výsledek je vhodné mouku ještě jednou přemlít, například rozmixováním ve smoothie mixéru.
Dokud cottage sýr sami neochutnáte, jeho kvalitu zkrátka nepoznáte. V závislosti na výrobci mají sýry různé konzistence – některé jsou téměř tekuté, jiné zase velmi pevné. A i na chuť sýra je potřeba dát pozor – i ta je totiž různorodá, ale v připravovaném pečivu bude rozhodně znát!
Druh cottage sýra, který si pro pečení zvolíte, by vám tedy měl hlavně chutnat. Zároveň je vhodnější, aby byl spíše jemný, smetanový a obsahoval více sýrových kuliček než tekutiny. Tu ale můžete klidně i slít a pracovat pouze se samotnou sýrovou hmotou.
Potřebujete:
Postup:
Chuť houstiček je nejlepší, pokud jsou dokonale vychladlé. Jsou výtečné jen tak s máslem, ideálně se ale hodí i jako příloha ke grilovanému masu nebo k výborným pomazánkám a zeleninovým salátům. Obsahují hodně bílkovin, můžete je tedy považovat za plnohodnotné jídlo.
Chcete-li, aby si houstičky zachovaly svoji chuť delší dobu, nenechávejte je vytažené déle než do druhého dne. Pár čerstvých si ale můžete klidně i uložit do mrazáku a naplno si je vychutnat až později.
Zdroj: Kupi