Možná vás nikdy nenapadlo, že byste cuketu mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Ty, kdo navštěvují drahé restaurace, nepřekvapí, že v degustačních menu se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Ano, skutečně se jedná o ten žlutý květ na rostlině, která právě teď kvete na vaší zahradě. Připravte si smažený cuketový květ podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.
Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi připravený na mnoho způsobů, ať už obalený v trojobalu jako řízky, zapečený nebo jako placky.
Jestli jste si zasadili na zahrádce cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete potají trhat květy u zelináře, seženete je jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě.
Cuketové květy jsou dvojího druhu:
V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičí jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky.
Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.
Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.
Hladkou a kukuřičnou mouku promícháme v hlubší míse, přidáme vejce, osolíme a za neustálého šlehání metličkou přiléváme sycenou vodu. Na plech si připravíme pečicí papír.
Květy namáčíme velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládáme na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podáváme s bramborem nebo jako přílohu k masu a skvěle chutná i s oblíbeným česnekovým dipem.
Zdroj: Kupi.cz