Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na smažený cuketový květ, který Italové zbožňují a vy budete taky

Shaiith / Shutterstock.com

Možná vás nikdy nenapadlo, že byste cuketu mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Ty, kdo navštěvují drahé restaurace, nepřekvapí, že v degustačních menu se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Ano, skutečně se jedná o ten žlutý květ na rostlině, která právě teď kvete na vaší zahradě. Připravte si smažený cuketový květ podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Přečtěte si také

Varování: Philips stahuje nebezpečné parní generátory. Problémy s jinými výrobky má i Pepco a Globus

Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi připravený na mnoho způsobů, ať už obalený v trojobalu jako řízky, zapečený nebo jako placky.

Kde sehnat květ cukety?

Jestli jste si zasadili na zahrádce cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete potají trhat květy u zelináře, seženete je jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě.

Cuketové květy jsou dvojího druhu:

  • Samičí – pod květem je zřetelný základ budoucího plodu (protáhlý váleček či miniaturní cuketa), mají kratší stopku a je jich obvykle méně než samčích.
  • Samčí – jejich stopka je delší, nemají zárodek plodu a je jich u klasických odrůd většina.

V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičí jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky.

Lunov Mykola / Shutterstock.com

Recept na smažené cuketové květy v těstíčku

Budete potřebovat:

  • cuketové květy
  • 3 větší rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • olivy
  • 100 g ricotty nebo 100 g balkánského sýru
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • těstíčko na obalování (hladká mouka, bílé víno, 2 vejce, kypřicí prášek)
  • olej na smažení
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

  1. Na hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme rajčata pokrájená na čtvrtky a necháme podusit.
  2. Do pánve k zelenině vhodíme olivy a hrst nasekaných čerstvých bylinek, vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku dáme stranou a necháme zchladnout.
  3. Mezitím si v misce smícháme ricottu s hrstkou bylinek a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí pak plníme cuketové květy – postupujeme velmi opatrně, protože jsou opravdu křehké.
  4. Naplněné květy jemně obalujeme v těstíčku z mouky, vína, vajec a kypřicího prášku.
  5. Květy smažíme na oleji, který jsme si rozpálili na vysokou teplotu, ze všech stran dozlatova zhruba minutu, déle určitě ne!

Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.

Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Recept na cuketové květy pečené v troubě

Budete potřebovat:

  • 10 cuketových květů
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíci kukuřičné mouky
  • vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml sody (perlivé vody)
Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek
Smažené mačkané brambory
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Smažené mačkané brambory

Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.

Smažené mačkané brambory

Postup:

Hladkou a kukuřičnou mouku promícháme v hlubší míse, přidáme vejce, osolíme a za neustálého šlehání metličkou přiléváme sycenou vodu. Na plech si připravíme pečicí papír.

  • Tip: Pečicí papír se nebude rolovat, když ho jednoduše pokrčíte.

Květy namáčíme velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládáme na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 190 °C dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podáváme s bramborem nebo jako přílohu k masu a skvěle chutná i s oblíbeným česnekovým dipem.

Zdroj: Kupi.cz