Španělsko – jedna z nejnavštěvovanějších zemí světa, kam se rádi na dovolenou vracíme i my Češi. Pokud vám však výlet do zahraničí letos nevyjde a sluníčko si užíváte jen v našich končinách, nezoufejte. Můžete si doma zkusit připravit jídlo, které vás k moři přenese.
Zamilujte se do španělské kuchyně
Vzpomeňte si na španělskou vlajku. Možná si ji nevybavíte do všech detailů, ale pravděpodobně vám na mysl vyskočí červená a žlutá barva. Horizontální pruhy zdobí erb, v jehož barvách rozeznáte také bílou a černou barvu.
A teď se podívejte na náš salát – vidíte to také? Svěží letní salát nejenže barevností opisuje vlajku oblíbené destinace, svou chutí vás tam možná i zavede.
Zkuste si připravit jednoduchou kombinaci plnou barev a dostaňte z hlavy omyl, že nejlepší bramborový salát máme tady v Česku. Jeho variantu inspirovanou Španělskem možná rádi zařadíte do svého jídelníčku mnohem častěji než recept na hutný bramborový salát po své babičce.
Jednak je tento pokrm opravdová chuťová nálož, navíc je výživově mnohem zajímavější než naše česká klasika, která obsahuje především hodně sacharidů a tuků. Ve španělské verzi najdete vysoký obsah bílkovin a díky enzymům obsaženým v zelenině se pro vás stane daleko stravitelnějším.
- Tip: Nebojte se salátu připravit o něco víc, než sníte k večeři, protože druhý den se vám bude skvěle hodit do práce jako lehký, ale výživný oběd.
Španělský bramborový salát – recept
Ingredience na 2 porce:
- 350 g brambor vhodných na salát – varný typ A
- 2 větší rajčata
- 1 velká žlutá paprika
- 2 natvrdo uvařená vejce
- ½ menší cibule
- 30 g oliv bez pecky
- 1 lžíce najemno pokrájené petrželky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky, ne drcený
Lehký bramborový salát bez majonézy
Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Jarní bramborový salát s červenou řepou
Jarní bramborový salát s červenou řepou je odlehčený pokrm, který se skvěle hodí jako příloha k masu, ale vychutnat si ho můžete i jen tak samotný. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, vhodný i pro naprosté začátečníky.
Jarní bramborový salát s červenou řepou
Salát Caponata
Italský salát Caponata je plný šťavnaté zeleniny, která vás skvěle povzbudí a dodá potřebné vitamíny. Svým složením malinko připomíná ratatouille. Vychutnat si ho můžete buď jen tak samotný nebo s opečenou bagetkou.
Salát Caponata
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce.
- Rajčata rozkrájejte na osminky a vyndejte z nich semínka. Otřete papírovou utěrkou a nakrájejte na kostičky. Na malé kousky nakrájejte i papriku a uvařená vejce. Do mísy se zeleninou a vejci přidejte najemno pokrájenou cibulku, přepůlené olivy, petržel, olej, sůl a pepř.
- Promíchejte a dejte do lednice.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Spolu s tuňákem zlehka vmíchejte do připravené směsi, která se chladila v lednici.
Zdroj: autorský recept Martina Lancingerová