Znáte to: chcete vařit, ale je vám líto vyhazovat zbytky, které jste našli v lednici nebo ve spíži. Co tedy připravit k večeři? Přinášíme inspiraci – protože i pokrmy ze zbytků mohou být chutné a speciální. Uvařte dokonalou večeři à la co dům dal a překvapte blízké.
Recept na sedláckou bídu
Zůstaly vám přílohy a nevíte, co s nimi? Brambory a těstoviny z předešlého dne můžete využít v tomto chutném receptu. Sedlácká bída rozhodně není bídná na chuti – ba naopak. Jestliže máte po ruce kysané zelí a zbytek slaniny, můžete si pochutnat na tomto snadném staročeském receptu.
Připravte si:
- kysané bílé zelí
- slaninu
- 1 cibuli
- vodu
- vařené brambory na kostky
- vařené těstoviny (kolínka)
- čerstvý libeček
- sůl
- špetku kmínu
- rostlinný olej
Cibule doma nikdy není dost
Postup:
- Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibuli.
- Po chvíli přidejte 3 hrnky zelí, jemně opražte.
- Přidejte trochu vody a promíchejte.
- Na vedlejší pánvi mezitím osmahněte na kostky nakrájenou slaninu.
- Na konec do směsi přidejte slaninu, promíchejte s kořením, nasekaným libečkem a uvařenými bramborami i těstovinami.
- Jídlo je připraveno.
Recept na lahodnou frittatu
Recept, který vás potěší využitím všech zbytků z lednice, bude se tak hodit třeba před odjezdem na dovolenou.
Základem jsou vejce, proto potřebujete:
- 4 vejce
- zeleninu (paprika, brokolice, květák, cuketa aj.)
- vařené brambory, rýži nebo těstoviny
- tvrdý sýr
- sůl a pepř
- čerstvé bylinky či jarní cibulku
Nevyhazujte zbytky jídel, mějte po ruce zamrazovací sáčky
Postup:
- V míse rozšlehejte vejce.
- Přidejte nakrájenou zeleninu, strouhaný sýr a zbytky přílohy, kterou jste zvolili.
- Nezapomeňte ani na jarní cibulku nebo bylinky dle chuti.
- Směs okořeňte, důkladně promíchejte a šup s ní na rozehřátou pánev.
- V případě nutnosti (pokud je omeleta vysoká) dopečte v troubě.
- Hotovou omeletu můžete servírovat se zeleninovým salátkem.
Recept na zeleninovou polévku
Zůstala vám ze včerejšího grilování hromada zeleniny? Polévka z grilované zeleniny může být tím, na čem si dnes pochutnáte. Je jednoduchá, přitom příjemná na chuti.
Připravte si:
- zbytky grilované zeleniny
- zeleninový vývar
- zakysanou smetanu
- sůl a pepř
- chilli
Postup:
- Zeleninu v hrnci prohřejte a zalijte vývarem.
- Polévku vařte 10 minut, poté ji rozmixujte dohladka.
- Dochuťte ji kořením, výsledný krém podávejte s nočkem ze zakysané smetany a čerstvými bylinkami.
Tip: Polévky ze zbytků? Starý chléb také nevyhazujte – připravte si křupavé krutony.