Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recepty na rychlý koláč a likér z třešní, které si musíte uložit. Na odpeckování máme jednoduchý trik

Elena Veselova / Shutterstock.com

Sezóna třešní začala letos dřív a my pro vás máme dva skvělé recepty, jak si toto oblíbené letní ovoce vychutnat. Připravte si rychlý a chutný třešňový koláč s mandlemi, který zvládnete upéct za pouhých 40 minut. A pokud máte rádi sladké likéry, vyzkoušejte náš recept na třešňový likér jen ze tří ingrediencí.

Přečtěte si také

Jak ušetřit za toaletní papír? Do záchodu vyhazujete ročně stovky korun navíc

Rychlý třešňový koláč s mandlemi – recept

Co potřebujete:

  • 4 středně velká vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 ml polotučného mléka nebo kefíru
  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 0,5 lžičky sušené pomerančové kůry
  • větší misku zralých třešní
  • 100 g plátkových mandlí
Třešňový koláč Clafoutis
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Třešňový koláč Clafoutis

Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Třešňový koláč Clafoutis
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem

Postup:

  1. Třešně umyjte, vypeckujte a lehce obalte v mouce, aby při pečení neklesly až na dno koláče.
  2. Připravte si středně velký plech (pro vysoký koláč) nebo velký plech (pro nižší výšku koláče) a vyložte jej pečicím papírem.
  3. Do mísy robotu se šlehacím nástavcem rozklepněte všechna vejce a přidejte třtinový i vanilkový cukr. Šlehejte 5 až 10 minut do husté světlé pěny.
  4. Poté snižte rychlost a po lžících přidejte olej. Stejný postup opakujte s vlažným mlékem.
  5. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a pomerančovou kůrou a po lžících přidejte do těsta.
  6. Hotové těsto nalijte na plech, rovnoměrně posypejte třešněmi a navrch přidejte plátkové mandle.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 22 až 25 minut.
  8. Po vychladnutí rozkrájejte a podávejte.
Julia Sememova / Shutterstock.com

Jak vypeckovat třešně jen s nožem?

Pamatujete, jak jste museli z třešňové bublaniny ve školní jídelně vybírat pecky a odkládat je na tácek, až vám tam zbyla velká hromádka? Doma se vám něco takového nestane. První možností, jak třešně odpeckovat bez speciálního pomocníka, je ovoce rozkrojit a pecku ručně vyndat.

Jak vypeckovat třešně pomocí odpeckovače?

Druhou možností je pořídit si speciální odpeckovač třešní, stojí pár stovek a udělá v kuchyni spoustu parády. Například Tescoma prodává odpeckovač třešní a oliv PRESTO z nerezu za cenu kolem 139 Kč. Třešni stačí vložit dovnitř a během vteřinky ji stisknutím snadno zbavíte pecky. I Orion prodává plastový mechanický odpeckovač třešní a dalšího ovoce za 299 Kč.

  • Tip: Další možností, jak třešně vypeckovat, je použít jednoduchý trik. Budete potřebovat dlouhou špejli, brčko nebo dřevěnou hůlku. Nástroj zabodněte do středu třešně a počkejte, až pecka vyjde ven. Jednoduché jako facka.

Rychlý likér z třešní jen ze tří ingrediencí – recept

Budete potřebovat:

  • 3 kg třešní
  • 2 kg krystalového cukru
  • 1 l vodky
  • velké sklenice
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup:

  1. Vypeckované třešně dejte do 3litrové sklenice, zasypte ovoce 1 kg cukru a 0,5 l vodky. Sklenice nezavírejte pevným uzávěrem, pouze přes hrdlo natáhněte silonovou ponožku nebo gázu a nechte na teplém místě louhovat 7 dní. Důležité je nezapomenout obsah sklenice každý den protřepat.
  2. Po týdnu přes velmi jemné sítko slijte vylouhovaný obsah sklenice do hrnce, přidejte 1 kg cukru a půl litru vodky a zahřejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí.
  3. Přes jemné sítko (nebo silonovou ponožku) přelijte likér do lahve a nechte na teplém místě odpočívat.
  4. Druhý den likér opět převařte a případně přidejte podle chuti trochu skořice. Poté můžete lihovinu nalít do lahví, které se dají uzavřít. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv.

Zdroj: Kitty's store-cupboard, Chelan fresh