Pokud jste někdy navštívili indickou restauraci, pravděpodobně ho znáte. Lassi neboli jogurtový nápoj. V originále se vyrábí jen z jogurtu a vody a přidává se do něj špetka soli pro slanou verzi nebo lžička cukru pro sladkou. Daleko lepší je ale vylepšená varianta s ovocem, v tomto případě s mangem. Je to zdravá, výborná a rychlá pochoutka, kterou si doma připravíte za 5 minut.
Recept na mangové lassi
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 2 zralá manga
- 400 g bílého jogurtu (velký kelímek)
- 50 ml vody
- med na doslazení
Postup:
- Manga oloupejte, dužinu nakrájejte na kostky a vložte do mixéru.
- Přidejte také 400 g jogurtu, 50 ml vody a lžíci medu.
- Pořádně rozmixujte a vychlaďte, případně můžete lassi podávat na pár kostkách ledu.
Tip: Přidejte do nápoje snítku čerstvé máty, chuť bude příjemně aromatická.
Tipy na nákup manga
- Mango je výhradně importní ovoce, pro svůj růst potřebuje tropické podmínky. K nám se nejčastěji dováží z Indonésie, Indie, Brazílie nebo Peru.
- Kvůli dlouhé přepravě se mango trhá ještě zelené a dozrává během přepravy a na pultech v obchodech. Pokud chcete mít čerstvě utržené, zralé mango, poohlédněte se v obchodech po tom s označením „ready to eat“. Jeho cena ale může být až dvojnásobná.
- Běžně stojí mango kolem 40 Kč za kus. Vyplatí se proto počkat si na slevovou nabídku, kdy se prodává i za 25 Kč za kus.
Kam pro mango do obchodu?
3 tipy na servírování mangového lassi
- Lassi podávejte ve vysoké sklenici se snítkou máty a pár kostkami ledu. Skvěle vás osvěží.
- Nápoj nalijte do misky a připravte si smoothie bowl. Ozdobte granolou, přidejte oříšky a sušené nebo čerstvé ovoce.
- Mango lassi nalijte do tvořítek na zmrzlinu a nechte zmrazit. Vznikne senzační jogurtovo-mangová zmrzlina.
Fruktóza v mangu
Mango je přirozeně sladké, a tak nepotřebuje příliš doslazovat. Na dávku mangového lassi využijete maximálně lžíci medu. Proto je tento recept ideální pro všechny, kdo se doma snaží omezovat spotřebu cukru.