Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma. Nejtěžší částí je bezesporu balení, s tím vám ale pomůže potravinová fólie.
Přípravu usnadní sushi set
V obchodech se dá pořídit SUSHI KIT, tedy balíček, který obsahuje základní suroviny pro přípravu sushi doma. Běžně ho v prodeji mívají Albert, Kaufland i Billa a v akcích se dá sehnat i v Lidlu nebo v Penny Marketu. Cena není nijak závratně vysoká, balíček se dá pořídit okolo 250 Kč, záleží na tom, co který set zrovna obsahuje, a zůstanou vám z něj doma pro další použití minimálně rolovací bambusová podložka a jídelní hůlky.
Domácí sushi
Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.
Domácí sushi
Kuřecí čína
Čínská kuchyně je u nás velmi oblíbená. Kdo by neznal čínu, rychlé jídlo, do kterého si můžete dát prakticky cokoliv. Kuřecí čína je rychlá, voňavá pochoutka se závanem Asie, kterou můžete připravit jako snadný oběd i chutnou večeři.
Kuřecí čína
Domácí sushi – recept
Budete potřebovat:
- mořské řasy nori
- rýži na sushi
- rýžový ocet
- sójovou omáčku
- wasabi pastu
- zázvor
- bambusovou podložku
- potravinovou fólii
- hůlky
Na náplň to, co máte rádi:
- lososa nakrájeného na plátky
- avokádo
- okurku
- krevety
Postup:
- Na podložku obalenou v potravinové fólii položte mořské řasy nori vždy lesklou stranou dolů! Navlhčenou rukou pomalu začněte vrstvit sushi rýži na řasu, rýži roztahujte téměř po celé ploše řasy nori, pouze v horní části nechte cca 2 cm volné na slepení rolky. Rýži moc nestlačujte a snažte se, aby zůstala kyprá.
- Na rýži můžete podle chuti nanést jemný proužek wasabi pasty. Na takto připravenou řasu s rýží přidejte další zvolené ingredience. Ukládejte je zhruba do středu rýže. Pro maki sushi používejte maximálně 3 ingredience. Například jen samotného lososa nebo tuňáka s okurkou. Nikdy rolky nepřeplňujte, aby šly hezky zabalit a držely svůj tvar. Konec řasy můžete potřít prsty namočenými v rýžovém octu, bude fungovat jako lepidlo a rolka se uzavře.
- Začněte rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
- Pro úspěšné krájení je předpokladem velmi ostrý nůž. Ideální je speciální japonský kovaný nůž na sushi. Zvládnete to ale i s „obyčejným“ kvalitním kuchyňským nožem.
Připravujete si domácí sushi? Napište nám do komentářů, jaké máte nejraději.
Zdroj: Kupi