Zapomeňte na obyčejné obalované růžičky! V našem videu vám ukážeme, jak připravit květákové řízky, které chutí i vzhledem připomínají ty masové. Klíčem je výběr pevného květáku s růžičkami těsně u sebe. Z jedné hlávky tak získáte 3 pořádné řízky a ze zbylých růžiček snadno vykouzlíte třeba lahodnou polévku. S naším receptem zpracujete květák beze zbytku a připravíte si tak skvělé menu na celý víkend!
Jako přílohu můžete použít vařené brambory a čerstvou zeleninu.
Květák očistěte od listů a rozkrojte. Pokud jste vybrali dostatečně pevný kus, uděláte z 1 hlávky 3 řízky. Řez veďte vždy šikmo ke „stonku“ květáku, řízek vám tak bude lépe držet pohromadě.
Květákové řízky uvařte v osolené vodě 10 minut do poloměkka. Vychladlé řízky obalujte v trojobalu:
Rozpalte hlubokou pánev s rostlinným olejem a řízky z obou stran osmažte. Vzhledem k tomu, že je květák předvařený, není potřeba ho dlouho smažit, stačí počkat, až trojobal zezlátne.
Květákové řízky servírujte rodině s vařeným bramborem, tatarkou a doplnit je můžete i čerstvou zeleninou nebo bylinkami.
Pro dosažení dokonale křupavých květákových řízků je důležité správně rozehřát olej na smažení. Ideální teplota oleje je mezi 170–180 °C. Pokud nemáte k dispozici teploměr, můžete teplotu otestovat pomocí kousku chleba – vhoďte ho do oleje a pokud do 30 sekund zezlátne, je olej připraven ke smažení.
Květákové řízky vkládejte do rozpáleného oleje opatrně, aby se nepřipálily. Smažte je po menších dávkách, aby se teplota oleje příliš nesnížila. Řízky smažte z obou stran dozlatova, což trvá přibližně 2–3 minuty na každé straně. Hotovost řízků poznáte tak, že trojobal má zlatavou barvu a při poklepání na řízek slyšíte křupavý zvuk.
Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.
Po usmažení nechte řízky okapat na papírové utěrce nebo na mřížce, aby se odsál přebytečný olej. Nikdy je nepokládejte přímo na talíř, kde by se olej vsákl zpět do trojobalu a řízky by změkly. Pokud chcete odsát ještě více oleje, můžete řízky po usmažení vložit na pár minut do vyhřáté trouby na mřížku s plechem pod ní. Tak z nich steče maximum přebytečného tuku.
Pokud budete postupovat podle těchto rad, vaše květákové řízky budou krásně křupavé, nazlátlé a uvnitř perfektně měkké. Nezapomeňte je podávat horké, aby si udržely svou křupavost.
Chcete si připravit zdravější verzi květákových řízků? Zkuste následující tipy.
S těmito jednoduchými triky si pochutnáte na zdravějších květákových řízcích, které jsou plné vlákniny, vitaminů a minerálů.
Zdroj: Kupi