Rukola je běžnou součástí jídelníčku ve středomořské kuchyni. Ozvláštní zeleninové saláty, těstoviny, pizzu a skvěle poslouží také jako příloha k masům. Listy rukoly obsahují velké množství vitamínů A, C a K. Jsou šťavnaté, řízné a mají lehce štiplavou chuť. Můžete je tepelně upravovat, ale nejlepší jsou za syrova, podobně jako jiné saláty. Ukážeme vám čtyři skvělé recepty, jak rukolu zpracovat.
Lehká, zdravá a svěží večeře. Takové jsou těstoviny s rukolovým pestem. Hotové jsou během 15 minut a použít můžete špagety, tagliatelle nebo třeba penne.
Kupte se slevou Rukola Metro Chef.
Předkrm, díky kterému se blýsknete na večeři s přáteli. Servírujte na velkém talíři, ať si každý může nabrat, kolik chce. Na kvalitních surovinách nešetřete. Základem jsou zralá masitá rajčata a dobrá mozzarella, ideálně ta buvolí.
Tip: Buvolí mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Je dražší než mozzarella z kravského mléka a neseženete ji všude. Sledujte letáky supermarketů a vyhlídněte si ji v akci.
Výbornou pizzu si během 30 minut můžete udělat doma, nemusíte chodit do pizzerie. Stačí vám předpřipravené těsto, pár ingrediencí a pořádně předehřátá trouba na 220 stupňů.
Kupte se slevou Těsto na pizzu Billa.
Tip: Hotové předpřipravené těsto na pizzu nabízejí například Lidl a Billa. Těsto už je vyválené na pečicím papíru, stačí ho jen položit na plech a poklást oblíbenými přísadami na pizzu.
Nakrájejte červenou řepu na kolečka (pokud se nechcete umazat, použijte gumové rukavice nebo si dejte potravinové sáčky na ruce). Zasypte omytou rukolou a přelijte olivovým olejem. Přidejte balzamikový ocet a dle chuti dosolte a opepřete.
Rukolu dnes seženete téměř v každém větším supermarketu. Prodává se (většinou už omytá) v sáčcích nebo ve vaničkách. Cena bývá dražší, za 125 g zaplatíte kolem 22 Kč.