K létu neodmyslitelně patří grilovací párty se spoustou dobrého jídla a přátel. Bohužel po skončení těchto akcí zůstává na hostiteli kromě mytí špinavého nádobí také očištění připečeného grilu. S plným žaludkem se do této práce jistě nikomu nechce, ale není radno tuto činnost zanedbávat.
Na internetu najdete spoustu čisticích přípravků, které hlásají, že se bez nich prostě neobejdete. Přitom existuje naprosto jednoduchý způsob, který nezabere příliš mnoho času a gril bude díky němu stále v perfektním stavu. K tomu postačí kartáč a špachtle.
Na trhu jsou k dostání různé materiály a tvary kartáčů. Tvar vybírejte podle svého roštu, abyste s ním vyčistili všechna místa. V hobbymarketech jsou dnes celá specializovaná oddělení, jejichž personál vám jistě s výběrem vhodného náčiní pomůže.
Možná se vám nebude chtít čistit gril ihned po ukončení grilování, ale to je právě ta nejlepší doba. Rošt je rozpálený a usazeniny nejsou úplně zaschlé. Díky tomu jej bude stačit oškrábat kartáčem nebo špachtlí.
Kupte se slevou Kartáč na gril 3v1.
S čištěním začínejte vždy ze spodní strany mřížky. Tato část sice nepřichází do kontaktu s potravinami, ale připáleniny vytvoří tepelnou izolaci a rošt nebude dobře rozvádět teplo po celém povrchu masa. Dále pokračujte na horní straně mřížky, dokud nebude čistá.
Nezapomínejte, že zapečené nečistoty v kombinaci s přeplněným sběračem tuku mohou způsobit vzplanutí a popálení osoby, která gril zrovna obsluhuje. Nádobu na tuk vyprazdňujte raději po každém použití a nahromaděný tuk vylévejte pouze do kontejnerů k tomu určených, rozhodně nepatří do umyvadla nebo toalety.
Majitelé litinových roštů by jej měli po pečlivém omytí natřít olejem. Tento úkon samozřejmě mohou provést i ostatní, ale není to nezbytně nutné. Bohatě si vystačíte s obyčejným stolním olejem nebo kůží ze špeku.
Po letní sezóně nezapomeňte svůj gril řádně zazimovat. Samozřejmostí je důkladné vyčištění roštu, jak bylo popsáno výše. Před uskladněním můžete rošt umýt v myčce, pokud se do ní vejde. Nezapomeňte jej nechat pořádně oschnout, aby nezačal korodovat. Zkorodovaný rošt již není pro grilování vhodný, a je třeba jej vyměnit.
Čištění vany závisí na typu grilu. Gril na dřevěné uhlí nepotřebuje žádnou speciální údržbu. Stačí jej zbavit zbytků popela, který absorbuje vzdušnou vlhkost a může způsobit zrezivění vany. Plynové grily mohou mít rozebíratelné topeniště, které umožňuje omytí jednotlivých částí mimo gril. Klasické plynové grily s pevným topeništěm vyžadují podobnou údržbu jako ty na dřevěné uhlí.
Nejlepší místo na uskladnění grilu přes zimu je rozhodně domek na zahradní nářadí, garáž či jiné chráněné místo. Pevně stojící gril po očištění přikryjte speciálním návlekem nebo alespoň plachtou, zamezíte tím nechtěnému znečištění od zvířat nebo bláta v zimních měsících. Rošt uskladněte na suchém místě, kde nezrezaví.