Mangold obsahuje zraku prospěšný lutein a jedlé jsou jak jeho řapíky, tak listy. S nadsázkou o něm lze říct, že je barevnějším kamarádem špenátu. Oba totiž patří do stejné čeledi laskavcovitých, latinsky Amaranthaceae.
Lutein je prospěšný pro náš zrak, proto by ho měli do své stravy pravidelně zařazovat všichni ti, kdo pracují u počítače, dlouho řídí nebo jinak namáhají oči. Lutein se vyskytuje v zelených rostlinách a žlutých květech.
Nejvíce ho najdeme v květech lichořeřišnice, a to až 45 tisíc mg na 100 gramů. Dále je obsažen v syrovém kadeřávku, v listech pampelišky, ve špenátu a samozřejmě v mangoldu. Na 100 g mangoldu připadá až 11 tisíc mg luteinu. A to už je pořádná dávka vitamínů pro naše oči.
S listy mangoldu je to podobné jako se špenátem, musí se tepelně zpracovat. Můžete je samozřejmě podusit nebo povařit, ale pokud chcete zachovat co nejvíc vitamínů, doporučujeme je blanšírovat. To znamená ponořit na 1 minutu do horké vody a rychle zchladit. Díky tomu si listy uchovají spoustu vitamínů i krásně zelenou barvu.
Zejména u vzrostlých listů mangoldu platí, že řapíky jsou poměrně tvrdé. Proto je nestačí pouze blanšírovat, ale musíte je tepelně upravovat po delší dobu. Ideální je smažení, díky kterému si řapíky zachovají krásně zelenou barvu. Stonky jednoduše nakrájejte na malé kousky a na trošce oleje orestujte dozlatova. Pro lepší chuť přidejte nakrájený česnek, sůl a pepř.
S nabídkou mangoldu v obchodech je to trošku složitější, na rozdíl od špenátu ho totiž většina supermarketů nemívá v běžné nabídce. Nejlepší je vypravit se pro něj na trh, kde svazky mangoldu seženete hlavně na jaře a v létě. A pokud zapátráte, možná budete mít na čerstvý mangold štěstí i v obchodě.