Osvěžující ledová káva je perfektní volbou pro horké letní dny. Vyzkoušejte dva lahodné recepty – jeden s tonicem pro milovníky netradičních chutí a druhý s bombardinem a šlehačkou pro ty, kteří si chtějí dopřát sladký dezert v tekuté podobě. Oba nápoje si snadno připravíte doma a užijete si tak svou oblíbenou kávu v chladivé variantě.
Tato ledová káva je technicky vzato spíše dezertem, minimálně co se počtu kalorií týče. Budete potřebovat opravdu dobrou vanilkovou zmrzlinu, ideálně s pravou vanilkou, šlehačku z tučné smetany (zapomeňte na kupovanou chemii ve spreji) a pravé italské bombardino.
Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě to vyzkoušejte. Základem tohoto chutného italského likéru jsou žloutky s mlékem spolu s vysokoprocentním alkoholem, jako je např. whisky.
Cold Brew je variantou kávy, která je připravována za studena. Během přípravy tedy nedochází vůbec k působení tepla. Jedná se o osvěžující letní nápoj, který vyniká svými ovocnými tóny, bez typické hořkosti a kyselosti klasické kávy. Cold Brew by mohl zaujmout i ty, kteří si na kávu až dosud moc nepotrpěli.
Espresso orange je osvěžující ledový nápoj, který je kombinací intenzivního espressa s osvěžující chutí pomerančového džusu. Výsledkem je pak skvělá chuť s jemnou hořkostí a pomerančovými tóny. Espresso orange je správnou volbou pro milovníky ledových nápojů s kávou.
Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Tento nápoj se stal letním hitem před několika lety a od té doby ho vídáme na nápojových lístcích mnoha českých kaváren. Espresso tonic můžete popíjet jen tak, případně si dovnitř přidat dva plátky z oblíbeného citrusu (pomeranč, mandarinka, citron, limetka).
Milujete chuť silného espressa, avšak na pořádný kávovar nemáte místo? Vyzkoušejte moka konvičku. Umí připravit silné espresso během chvilky a dáte za ni pár stovek, podle velikosti.
Moka konvičku můžete používat doma, ale hlavně ji lze sbalit i na cesty do hor nebo do kempu. Stačí vám malý plynový vařič, mletá káva, voda a moka konvička.
Do sítka konvičky nasypete kávu, do spodní části nalijete vodu, zašroubujete, dáte na vařič a díky působení tlaku je během pár minut horká káva na světě.
Zdroje: A Couple Cooks, autorský text a foto Anna Kolásková