Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ledová káva, která osvěží i nakopne? Připravte si bleskový espresso tonic i sladkou tečku s bombardinem

Anna Kolásková

Osvěžující ledová káva je perfektní volbou pro horké letní dny. Vyzkoušejte dva lahodné recepty – jeden s tonicem pro milovníky netradičních chutí a druhý s bombardinem a šlehačkou pro ty, kteří si chtějí dopřát sladký dezert v tekuté podobě. Oba nápoje si snadno připravíte doma a užijete si tak svou oblíbenou kávu v chladivé variantě.

Přečtěte si také

Smrskflace aneb Když gramáž ubývá a cena stoupá

Recept na domácí ledovou kávu s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou a bombardinem

Tato ledová káva je technicky vzato spíše dezertem, minimálně co se počtu kalorií týče. Budete potřebovat opravdu dobrou vanilkovou zmrzlinu, ideálně s pravou vanilkou, šlehačku z tučné smetany (zapomeňte na kupovanou chemii ve spreji) a pravé italské bombardino.

Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě to vyzkoušejte. Základem tohoto chutného italského likéru jsou žloutky s mlékem spolu s vysokoprocentním alkoholem, jako je např. whisky.

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 silná espressa
  • 2 panáky bombardina (případně vaječného likéru)
  • 4 lžíce domácí šlehačky
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • kostky ledu
  • strouhanou čokoládu na ozdobení
Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak se nápoj připravuje?

  1. Uvařte si dva šálky silného espressa. Může být i lungo, pokud chcete mít ledové kávy víc.
  2. Na dno sklenice nasypejte led a nalijte panáka bombardina.
  3. Opatrně nalévejte vychladlou kávu, aby se jednotlivé vrstvy co nejméně promíchaly.
  4. Přidejte kopeček zmrzliny a vše ozdobte šlehačkou.
  5. Ozdobte ještě troškou bombardina nebo strouhanou čokoládou.
  6. Podávejte ihned s vysokou lžičkou.
Cold Brew
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Cold Brew

Cold Brew je variantou kávy, která je připravována za studena. Během přípravy tedy nedochází vůbec k působení tepla. Jedná se o osvěžující letní nápoj, který vyniká svými ovocnými tóny, bez typické hořkosti a kyselosti klasické kávy. Cold Brew by mohl zaujmout i ty, kteří si na kávu až dosud moc nepotrpěli.

Cold Brew
Espresso orange
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Espresso orange

Espresso orange je osvěžující ledový nápoj, který je kombinací intenzivního espressa s osvěžující chutí pomerančového džusu. Výsledkem je pak skvělá chuť s jemnou hořkostí a pomerančovými tóny. Espresso orange je správnou volbou pro milovníky ledových nápojů s kávou.

Espresso orange

Jak si připravit osvěžující espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Tento nápoj se stal letním hitem před několika lety a od té doby ho vídáme na nápojových lístcích mnoha českých kaváren. Espresso tonic můžete popíjet jen tak, případně si dovnitř přidat dva plátky z oblíbeného citrusu (pomeranč, mandarinka, citron, limetka).

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 2 šálky espressa
  • tonic
  • kostky ledu
  • plátky citrusů podle chuti
Anna Kolásková

Návod k přípravě:

  1. Na dno sklenice nalijte vychlazený tonic.
  2. Poté opatrně nalévejte kávu, aby se vrstvy nesmíchaly. Pokud byste nalili nejprve kávu a až poté tonic, obě vrstvy by se smíchaly a vytvořily naoranžovělou barvu.
  3. Navrch přidejte pár kostek ledu a podle chuti plátky citrusů.

Tip na nákup: Moka konvička

Milujete chuť silného espressa, avšak na pořádný kávovar nemáte místo? Vyzkoušejte moka konvičku. Umí připravit silné espresso během chvilky a dáte za ni pár stovek, podle velikosti.

Moka konvičku můžete používat doma, ale hlavně ji lze sbalit i na cesty do hor nebo do kempu. Stačí vám malý plynový vařič, mletá káva, voda a moka konvička.

amenic181 / Shutterstock.com

Jak funguje?

Do sítka konvičky nasypete kávu, do spodní části nalijete vodu, zašroubujete, dáte na vařič a díky působení tlaku je během pár minut horká káva na světě.

Zdroje: A Couple Cooks, autorský text a foto Anna Kolásková