Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

3 recepty na zálivky, které dokonale dochutí hlávkový salát. Ta se slaninou přesvědčí i největší odpůrce salátů

Domácí medový dressing s hořčicí ve sklenici Elena Veselova / Shutterstock.com

Hlávkový salát je oblíbenou a zdravou volbou pro přípravu lehkých letních jídel. Vyzkoušejte naše 3 jednoduché recepty na chutné zálivky, které ozvláštní váš salát a zachutnají celé rodině. Ať už dáváte přednost klasické octové zálivce, osvěžující kefírové variantě nebo pikantní francouzské verzi s hořčicí a slaninou, s našimi tipy připravíte lahodný salát raz dva.

Přečtěte si také

Kterou zemi letos Češi vezmou útokem? Chorvatsko to není! First minute vs. last minute
Kterou zemi letos Češi vezmou útokem? Chorvatsko to není! First minute vs. last minute

Zálivka hraje v salátu důležitou roli, protože dodává celému pokrmu chuť, šťavnatost a osobitý charakter. Správně zvolená zálivka dokáže z obyčejného salátu vytvořit nezapomenutelný kulinářský zážitek. Propojuje jednotlivé ingredience a vytváří harmonickou souhru chutí. Zálivka také ovlivňuje texturu salátu ⁠⁠⁠⁠⁠– může ho zjemnit, dodat křupavost nebo svěžest. Kromě toho má i estetickou funkci, protože dotváří celkový vzhled pokrmu. Výběrem vhodné zálivky můžeme snadno proměnit hlávkový salát v lehký letní oběd, pikantní předkrm nebo vydatnou večeři. Nebojte se proto experimentovat s různými druhy zálivek a objevte, jak skvěle dokážou povznést vaše saláty na vyšší úroveň.

Ledový salát s dipem z modrého sýra
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Ledový salát s dipem z modrého sýra je svěží a lehké jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Křupavý salát v kombinaci s výraznou chutí modrého sýra vás zaručeně dostane a skvěle poslouží jako snadná a rychlá večeře.

Ledový salát s dipem z modrého sýra
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Recept na hlávkový salát s octovou zálivkou jako od babičky

Možná si vzpomenete, že pokud už někdy ve škole byl k obědu hlávkový salát, bylo téměř sázkou na jistotu, že plaval v octu. Někomu to chutná dodnes, proto prvním receptem je právě salát s octovou zálivkou.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře
  • hrnek studené vody (zhruba 200 ml)

Postup:

V salátové míse smíchejte vodu s cukrem, octem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím si omyjte salát a natrhejte jej na jednotlivé listy, ponořte do octové vody, promíchejte, aby se ocet dostal všude a ihned servírujte.

Melica / Shutterstock.com

Jak připravit hlávkový salát s kefírovou zálivkou a vlašskými ořechy

O co jednodušší na přípravu, o to chutnější tento recept je. Vše stačí smíchat a máte hotovo, maximálně do 10 minut.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 250 ml kefíru
  • špetku mletého pepře
  • špetku soli
  • hrst sekaných/mletých vlašských ořechů

Postup:

Ve vyšší nádobě promíchejte kefír s pepřem a solí. Dejte do ledničky vychladit a mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, oddělte jednotlivé listy a naskládejte do salátové mísy nebo na salátový tác. Zalijte připravenou zálivkou a posypejte vlašskými ořechy. A je hotovo.

  • Tip: Ke kefíru se skvěle hodí kopr – pokud ho máte rádi, přidejte čerstvý sekaný kopr nahoru na salát.

Recept na hlávkový salát se zálivkou z hořčice a opečenou slaninou

Zálivka ve francouzském stylu učaruje všem, kdo mají rádi pikantní chuť dijonské hořčice. A díky slanině možná dají salátu šanci i ti, kteří zeleninu normálně nejedí.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Ve skleničce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte odležet. Mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, ručně oddělte jednotlivé listy a naskládejte do mísy. Nalijte na salát připravenou zálivku a dobře promíchejte, klidně rukama, aby se dostala opravdu na každý list.

Salát přendejte do salátové mísy a dejte do lednice. Na pánvi si opražte 10 plátků slaniny a salát jimi ozdobte. A je hotovo.

Zdroj: Kupi