Domácí výroba různých potravin, jako jsou například chleba či jogurt, se těší stále větší oblibě. Jinak tomu není ani v případě sýru. Vyrobit si ho doma je totiž překvapivě snadné, rychlé a určitě to stojí za vyzkoušení. Domácí sýr vás potěší nejen svou lahodnou chutí, ale také úsporou peněz. Uvidíte, že po kupovaném už jen tak nesáhnete.
Na počátku cesty k chutnému sýru stojí mléko. Přestože je lepší domácí z farmy, použít se dá i běžně kupované. Vždy se však musí jednat o mléko čerstvé, nikoli trvanlivé. Pokud sáhnete po tom z obchodu, zaměřte se na obsah tuku. Mléko by mělo být co nejtučnější.
Dále je třeba si pořídit startovací kulturu (můžete použít také jogurt nebo zakysanou smetanu), syřidlo, případně chlorid vápenatý, pokud používáte pasterizované mléko.
Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika, kterou miluje snad každý. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. Tento recept je na poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.
Tip: Slitou syrovátku zbytečně nevylévejte. Hodí se při výrobě chleba z kvásku nebo jen tak na pití. A poslouží také na přípravu sýru cottage.
Odkapanou sýrovou hmotu smíchejte podle chuti s libovolnými bylinkami, solí nebo třeba s grilovacím kořením. Vytvarujte malé bochánky, případně sýr natlačte do formiček. Nezapomeňte jej ještě posypat bylinkami či kořením. Nechte alespoň hodinu pod fólií odležet v lednici a můžete podávat.
Tip: K sýru můžete přidat například také sušená rajčata, olivy, nahrubo nadrcený pepř a další ingredience dle libosti.
Odkapanou hmotu natlačte do hranaté krabičky a dejte na hodinu ztuhnout do ledničky. Mezitím si udělejte solný nálev – vařte vodu a přidávejte sůl, dokud se rozpouští. Ztuhlý sýr dejte na půl hodiny do vychladlého nálevu a pak ho přendejte do krabičky. Podlijte ho novou, lehce slanou vodou a nechte dozrát pár dnů v ledničce. Balkánský sýr se skvěle hodí do zeleninových salátů.
V hrnci si zahřejte na zhruba 40 °C trochu syrovátky. Odkapanou hmotu rukama rozdrolte na menší kousky (cca 1 cm velké), vsypte do hrnce a prohřejte 5 minut. Sýrové kousky zmatní a stanou se tužšími. Sceďte je přes plátno či síto a důkladně propláchněte studenou vodou. Nakonec zrna smíchejte se smetanou.
Výroba sýru není nic složitého, pouze si žádá trpělivost a praxi. Určitě je dobré začít s přípravou čerstvých a měkkých sýrů, a až poté se pustit do výroby těch tvrdších typu gouda, které jsou trochu náročnější.
Máte i vy svůj oblíbený recept na domácí sýr? Podělte se o něj do komentářů pod článkem.
Zdroj: kupi.cz