V horkých letních dnech je ten pravý čas pochutnat si na lehkých polévkách, které můžete podávat teplé i studené. Jejich hlavní výhoda? Připravit je většinou nezabere moc času. Přinášíme vám čerstvou dávku inspirace v podobě jednoduchých receptů na gurmánské letní polévky.
Recept: Hrášková polévka s mátou pro svěží den
Nenechte se zmást názvem – tato polévka je ryze hrášková, dochucená svěží, voňavou mátou. Můžete ji podávat teplou i studenou, v obou podobách totiž stejně osvěží svojí barvou, vůní i chutí.
Na přípravu hráškového krému potřebujete:
- lžíci másla
- 1 šalotku nebo cibuli
- zeleninový vývar
- hrst máty
- mražený zelený hrášek
Postup:
- Nadrobno nakrájenou šalotku orestujte na másle.
- Jakmile zezlátne, přidejte vývar a hrst čerstvé máty s hráškem.
- Vařte do změknutí, poté zcela rozmixujte a dochuťte podle potřeby.
- Nezapomeňte ozdobit mátou, případně podávat s nočkem zakysané smetany.
Olga Miltsova / Shutterstock.com
Recept: Avokádová letní polévka
Je rychlá, chladivě lahodná a zcela výjimečná. Pokud navíc milujete avokádo nebo fit recepty, pak si ji rozhodně musíte připravit!
Potřebujete:
- půlku salátové okurky
- 1 avokádo
- 1 šalotku
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce čerstvé máty
- šťávu z limetky
- špetku soli a pepře
- špetku kmínu
- ředkvičky
Postup:
- Tento jednoduchý recept je v podstatě polévkovou variací smoothie. Vše stačí nakrájet a nasypat do mixéru.
- Směs následně zalijte hrnkem vody, rozmixujte dohladka a poté nechte zhruba hodinu odpočinout.
- Avokádovou lahůdku podávejte zakápnutou olivovým olejem a s čerstvou ředkvičkou spolu s lístky máty.
Dobrou chuť!
Recept: Melounová polévka s jahodami a bílým vínem
Podle našeho videoreceptu si připravíte dokonalou letní studenou polévku, kterou si zamilujete.
Tip: Nestíháte? Lahodné studené polévky si v šejkru nebo smoothie lahvi můžete vzít kamkoliv, například na výlet nebo do práce.
Recept: Zdravá zeleninová polévka
K létu patří i dovolená, prázdniny a s nimi spojené dětské dovádění. A proto nesmí chybět ani lehounká polévka, která je vhodná i pro ty nejmenší děti. Letní zeleninovou polévku podávejte ideálně teplou a ozdobenou libečkem.
Připravte si:
- 1 kedlubnu
- 1 mrkev
- 3 brambory
- špetku kmínu
- sůl a pepř
- libeček a pažitku
- zeleninový vývar
Postup:
- Ve vývaru povařte na kostky nakrájené brambory. Přidejte koření a kmín dle chuti.
- Po změknutí brambor přimíchejte nastrouhanou mrkev a kedlubnu spolu s nasekaným libečkem.
- Na závěr můžete polévku ozdobit bylinkami. Chutná výborně, že ano?
Zdroje: Iconiq.cz, Kupi.cz