Možná je to překvapivé, ale kokosová mouka se hodí nejen do sladkých nebo asijských jídel. Má pouze jemné kokosové aroma, a proto ji využijete i ve slané kuchyni. Díky vysokému obsahu vlákniny a absenci lepku vyhovuje také celiakům a vyznavačům zdravého životního stylu. Zahustíte s ní jak polévku, tak smoothie a upečete nadýchané koláče, vafle i lívance.
Kokosová mouka se vyrábí pečením a sušením suché části dužiny kokosového ořechu, tzv. kokosového masa. Obsahuje velké množství zdravých nasycených mastných kyselin a živin. Kromě toho je bohatá na minerály, stopové prvky a na vlákninu.
Navíc má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi a je vhodná i pro diabetiky nebo při hubnutí. Podle některých studií také pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol. Můžeme ji tedy považovat za zdravější alternativu běžně používané pšeničné mouky.
Vaření, pečení i zahušťování – kokosová mouka jde dobře dohromady s většinou surovin a nepřebíjí jejich chutě. Jen je náchylná k tvorbě hrudek, proto je vhodné ji před použitím důkladně promíchat. Díky vysokému obsahu vlákniny také pohltí hodně vody, a některé pokrmy by tudíž mohly být vysušené.
Kupte se slevou Kokos strouhaný Ensa.
Můžete ji tedy používat v kombinaci s dalšími přísadami, jako jsou vajíčka nebo jiná rostlinná mouka. Ideální konzistence dosáhnete například při stejném poměru kokosové a mandlové mouky. Pečivo z ní je krásně jemné a nadýchané, což obzvlášť oceníte například u muffinů nebo koláčů.
Samotnou kokosovou moukou výborně zahustíte nejen polévky, ale i zdravé smoothie, které díky tomu získá příjemné kokosové aroma a ještě vyšší obsah vlákniny. Nezáleží na tom, jestli si děláte smoothie s ovocem, nebo se zeleninou, kokosová mouka se hodí do obou variant.
Kokosová mouka se u nás sice dá koupit, ale můžete si ji vyrobit sami ze strouhaného kokosu, který je přece jen dostupnější.