Hlavní chřestová sezóna je v květnu, ale sehnat se dá tato zelenina prakticky po celý rok. Nicméně jen málokdo ví, jak správně připravit bílý nebo zelený chřest. Jeden se loupe a druhý čistí škrabkou na zeleninu. V našem video receptu prozradíme, jak správně oloupat chřest, jak poznat, jestli je čerstvý, a připravíme i jednoduchý recept na grilovaný chřest se sýrem a bylinkami.
Chřest v sýrové krustě s bylinkami
Ingredience:
- svazek zeleného chřestu
- sůl a pepř
- máslo
- čerstvé bylinky
- strouhaný sýr eidam
- strouhaný balkánský sýr
Postup:
- Zelený chřest oloupejte od výhonků a odkrojte bílé konce, které by byly tvrdé i po uvaření.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní hrst soli. Vložte chřest a nechte ho 2 minuty v solné lázni uvařit.
- Mezitím si připravte misku se studenou vodou a ledovými kostkami, do které pak přemístěte uvařený chřest (díky teplotnímu šoku zůstane barva krásně zelená).
- Na pánvi rozpusťte máslo a chřest ze všech stran osmahněte dozlatova, poté jej zasypejte strouhaným eidamem a balkánským sýrem a nechte sýr roztopit, na závěr posypte čerstvě nasekanými bylinkami.
Chřest v krustě podávejte s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou nebo tatarskou omáčkou.
Věděli jste, že:
- bílý chřest se musí oškrabat škrabkou na zeleninu (brambory)
- zelený chřest stačí oloupat od postranních výhonků
- bílé konce se musí odřezávat, jsou tuhé i po uvaření
- chřest uchováte v lednici dlouho čerstvý, pokud ho postavíte do sklenice s vodou
- čerstvý chřest poznáte podle toho, že je ohebný a při zmáčknutí konce z něj vytéká tekutina