Toužíte po intenzivnější chuti a vůni vašich jídel? Sáhněte po čerstvých bylinkách! Jejich jedinečné aroma a chuť daleko předčí sušené varianty. Ale to není vše - bylinky najdou uplatnění i v osvěžujících nápojích a mnohé z nich skrývají léčivou sílu přírody. Nejlepší zpráva? Pěstování bylinek zvládne každý, bez ohledu na to, zda máte zahradu, balkon nebo jen parapet. Pojďme se společně ponořit do voňavého světa bylinek a objevit, jak snadné je vypěstovat si vlastní zdroj chuti a zdraví přímo doma.
Pěstování bylinek opravdu není nic náročného. Dají se hojně pěstovat na zahradě, ale i na balkoně nebo přímo doma. Věnujte jim péči a ony se vám odmění svou krásnou vůní, chutí a také příznivým vlivem na zdraví.
Bylinkami na zahradě potěšíte nejen sebe, ale i okolní rostliny. Jejich silná vůně totiž odrazuje různé škůdce. Ideální je například pěstování levandule poblíž růží, protože odradí mšice. Česnek zase ochrání rostliny před houbovými chorobami nebo šedou plísní, která napadá třeba jahody.
Většina bylinek vyžaduje jen minimální péči a hnojení. Nejlépe rostou na dobře propustné, mírně vlhké půdě. Také je dobré zvolit danému druhu rostliny vhodné místo podle toho, kolik slunce vyžaduje.
Bylinky můžete pěstovat v různých květináčích či nádobách, vždy je ale třeba, aby rostlinka měla dostatek zeminy a prostoru. V kvalitních květináčích vám vytrvalé bylinky vydrží i několik let.
Rostlinku sázejte do vhodné zeminy s přídavkem rašeliny. Zemina by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Bylinky je dobré pravidelně sklízet a zaštipovat, aby pěkně rostly a košatěly se.
Všechny níže uvedené bylinky zvládne vypěstovat i začátečník. K čemu je využijete a jak na jejich pěstování?
Ta by neměla chybět v žádné kuchyni. Nejčastěji se dává do polévek, k bramborám a oblíbená je také ve středomořské kuchyni například k mořským plodům.
Pěstování: Potřebuje pravidelné přihnojování a zalévání, ale nesmí se přelít. Má raději polostinné místo, kde není průvan.
Nejčastěji se používá na posypání chleba s máslem, brambor či míchaných vajíček. Osvěží také nejrůznější pomazánky. Její květy můžete přidat jako jedlou ozdobu do salátů či na dezerty.
Pěstování: Stejně jako petrželka potřebuje častější zalévání, přihnojování a má raději polostinná místa bez průvanu.
Obě tyto bylinky mají velmi podobné využití, jen oregáno má o něco výraznější chuť. Jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně. Čaj z majoránky pomáhá při bolestech hlavy, oregano podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zažívání.
Pěstování: Rostlinky vyžadují dostatek světla a málo vlhkosti. Nemusíte je ani příliš hnojit.
Rozmarýn hojně využijete nejen v italské a francouzské kuchyni. Díky svému silnému aroma se skvěle hodí k různým dušeným pokrmům, bramborám, zelenině a různým druhům ryb.
Pěstování: Ideální je pro něj slunné místo a nepotřebuje příliš často zalévat. Hnojení stačí 2x do měsíce.
Upečte si domácí housky s parmazánem a bylinkami z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí jen pár ingrediencí, vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct.
Dokřupava usmažené zelníky neboli zelné placky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. Díky kysanému zelí, které obsahuje spoustu živin a vitamínů, jsou krásně vláčné, velmi chutné a ještě prospějí vašemu zdraví. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jejich příprava je velmi jednoduchá.
Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami patří mezi skvělé slané koláče. Olivy, parmazán, cibule a bylinky dodají tomuto slanému jídlu nevšední, lahodnou chuť.
Královna především v italské kuchyni. Chutná skvěle v salátech, těstovinových pokrmech, na pizze, nebo třeba jako lahodné pesto.
Pěstování: Vyžaduje slunné místo a pravidelné zalévání. Bazalka nesnáší chlad a průvan, je také náročná na živiny, proto ji pravidelně přihnojujeme organickým hnojivem. Vyžaduje také dost prostoru, proto jí vyhraďte raději větší květináč.
Máta se díky své osvěžující chuti skvěle hodí především do různých nápojů a také do sladkých dezertů. Oblíbený bývá mátový čaj. Má široké využití v přírodním léčitelství. Uklidňuje zažívání, posiluje nervovou soustavu, pomáhá při bolesti zubů a při nachlazení.
Pěstování: Máta roste rychle jako plevel, potřebuje tedy kolem sebe hodně místa. V případě pěstování v květináči je potřeba mít pro ni vyhrazený samostatný květináč, protože by jiné rostlinky pravděpodobně zahubila. Raději má stinná místa.
Je oblíbená především díky krásné citronové vůni. Využívá se do různých osvěžujících nápojů, dezertů a léčivých čajů. Pomáhá při léčbě oparů, nachlazení, chřipky a nespavosti.
Pěstování: Je to velmi nenáročná bylinka. Umístěte ji na polostinné místo, pravidelně přihnojujte a brzy se vám bohatě odmění.
Levandule si skvěle rozumí s kuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry a také sladkými dezerty. Výborná je do dresinků, marinád i do bylinkového másla.
Pěstování: Levandule potřebuje hodně místa, aby se mohla rozrůstat, tudíž ji na zahrádce nesázejte blízko jiných rostlin a v případě pěstování v květináči volte větší velikost.
Levandulová limonáda je perfektní osvěžující nápoj, ukrývající v sobě jemně aromatickou vůni levandulí, která k létu prostě patří. Dopřejte si s námi tuto přírodní alternativu trendy nápoje, který si díky kombinaci limetky, medu a květinového aroma zajisté zamilujete.
Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.
Medvědí česnek má v kuchyni opravdu široké využití. Dát ho můžete prakticky do všech pokrmů, kam byste dali klasický česnek. Připravit z něj můžete pesto, salát, hodí se na brambory nebo třeba na chleba s máslem.
Pěstování: Medvědí česnek potřebuje ke svému růstu stinné místo. Na zahradě ho sázejte blízko stromů či keřů. Rostlinku pravidelně zalévejte.
Většinu běžných bylinek předpěstovaných v květináči zakoupíte v hobby marketech, jako jsou Hornbach, Obi, Baumax, Bauhaus a další. Často je najdete také v supermarketech nebo na trzích.
Bylinky si můžete rovněž předpěstovat ze semínek. Obecně se většina lépe pěstuje z předpěstované sadby, ale i přímý výsev do květináče se vám může skvěle vydařit. Pro výsev se hodí dobře prokypřený záhon, květináč či truhlík na slunném a závětrném místě.
Zdroj: Kupi, Kavárna 4home