Bábovka patří mezi oblíbené moučníky nejen na sváteční stůl. Každý zná klasickou mramorovou, olejovou či tvarohovou. Co si ale zaexperimentovat a zkusit bábovku ze Šmakouna, jablek nebo jogurtu? Nejenže jsou zdravé a vláčné, ale i dobré. Sklidíte s nimi úspěch u dětí i dospělých.
Šmakoun je ryze česká potravina vyrobená z vaječného bílku, která neobsahuje žádné tuky, lepek ani laktózu. Oslazený je jen mírně sukralózou a pojí ho vláknina. Má vysoký obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty, a jen malé množství kalorií.
Do tohoto receptu se skvěle hodí špaldová mouka, která se vyrábí z pšenice špaldy. Ta na rozdíl od jiných obilovin neprošla šlechtěním, tudíž v ní zůstal zachovaný vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny, díky které je dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.
Vejce s oběma cukry vyšleháme do pěny, přidáme prášek do pečiva, nastrouhaného Šmakouna a další zbylé suroviny a zpracujeme za pomoci mixéru v těsto. Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. V předehřáté troubě pečeme 30 minut.
Tip: Pokud neholdujete švestkám, sáhněte v obchodě po Šmakounu meruňka.
Tuto zdravou bábovku si mohou dopřát i lidé s bezlepkovou a bezlaktózovou dietou. Neobsahuje totiž žádnou mouku ani mléko. A ačkoli je bez cukru, je sladká díky medu a javorovému sirupu.
Ovesné vločky rozmixujeme najemno a část si dáme stranou na vymazání formy. Ke zbylým rozmixovaným vločkám přidáme rozemleté mandle a oloupaná a nastrouhaná jablka zbavená jádřinců. Do připravené směsi přidáme rozpuštěný kokosový olej, vejce, med, javorový sirup, kakao, mletou skořici a důkladně smícháme dohromady.
Formu na bábovku vymažeme tuhým kokosovým olejem a vysypeme zbytkem rozemletých ovesných vloček. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 20 až 30 minut.
Na své si přijdou i ti, kteří dodržují bezlaktózovou dietu, a přitom milují vláčné bábovky, jejichž hlavní přísadou bývají mléčné produkty (tvaroh, jogurt). Obavy není třeba mít ani z vymazaní formy, v obchodech se poohlédněte po bezlaktózovém másle.
Do mísy dáme prosátou mouku, prášek do pečiva, oba cukry a smícháme dohromady. Poté přidáme jogurt, vejce a oleje a smícháme pomocí mixéru. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180 °C.