Máte rádi avokádo a o jeho využití toho víte dost, nebo se s ním teprve učíte pracovat? Ať tak, či onak, avokádo je úžasným zdrojem různých živin, jako jsou například vitamín K, draslík, vitamíny B a C či kyselina listová, kterou ocení nejedna nastávající maminka. Pokud ho ovšem příliš neznáte, máte ho v kuchyni poprvé a je již viditelně přezrálé, nemusí ani přesto skončit v popelnici. Ba naopak, lze ho velmi kvalitně zužitkovat. Poradíme vám, co z něj připravit.
Avokádo je, jak již bylo řečeno, neuvěřitelným zdrojem mnoha různých živin. Tuk, který je v něm obsažen, je považován za zdraví prospěšný, jelikož se jedná o mononenasycený typ, který má pozitivní dopad na náš cholesterol.
Avokádo je dokonalým pomocníkem při přípravě různých druhů salátů, sendvičů či guacamole. Jeho problémem je ale fakt, že ho v obchodě ve většině případů seženete ve velmi tvrdém stavu. Většina zákazníků jej tedy ihned po příchodu domů umístí na okenní parapet na slunce a poté jen vyhlíží, kdy bude tak akorát. Tento okamžik je ovšem skutečně velmi krátký, tudíž je velmi náročné ho vychytat.
Dozrávání avokáda však lze uspíšit za pomoci několika různých triků. Avokádo můžete například vložit do papírového pytlíku, do kterého dáte také jablko či banán. Ani v tomto případě není nicméně zaručené, že vystihnete ten správný moment, kdy bude zralé tak akorát.
Pokud vám i přes všechnu snahu avokádo přece jen přezraje, rozhodně ho nemusíte vyhazovat. V plýtvání potravinami jsme přeborníci – a s tím je načase skoncovat. V případě avokáda není vždy nutné, aby bylo přesně zralé. Dokonce je mnohem lepší, když je přezrálé. Stačí, když z něj vyříznete hnědou dužinu a zbytek použijete do svého receptu. Vyzkoušejte si z něj připravit třeba polévku nebo sladký pudink.
Z přezrálého avokáda lze během krátké chvíle vytvořit úžasnou studenou okurkovo-avokádovou polévku, ze které se najedí až čtyři osoby.
Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s přezrálým avokádem, na jehož čtyři porce budete potřebovat tyto suroviny:
Samozřejmě existuje ještě celá řada receptů, na kterých si můžete pochutnat. V každém případě je více než jasné, že se pro avokádo najde ve vaší domácnosti využití – jen se nesmíte obávat experimentování. Pokud si najdete recepty z přezrálého avokáda, téměř ve všech případech se bude mixovat, tudíž jeho přezrálost v žádném případě nepoznáte.
Vyzkoušejte výborné avokádovo-banánové smoothie. Tento zdravý a výživný nápoj využijete jako rychlou snídani či svačinu.
Mrkvová polévka s avokádem chutná naprosto skvěle a určitě si ji oblíbíte. Díky zázvoru má lehce pikantní chuť a nezaměnitelnou vůni. Příprava je jednoduchá, hravě ji tedy zvládnou uvařit i kuchaři začátečníci.
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.
Zdroj: Kupi