Není tajemstvím, že obchodní domy IKEA lákají své zákazníky nejen na pěkný a levný nábytek a bytové doplňky, ale také na švédské speciality podávané v jejich restauraci. Nejoblíbenější jsou bezesporu masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami. Tajemstvím ovšem až donedávna zůstával recept na jejich přesnou přípravu. To už neplatí. Připravte si je s námi i vy.
Švédské masové kuličky, známé také jako „Köttbullar“, jsou tradičním švédským pokrmem, který se skládá z malých kuliček mletého masa, obvykle hovězího a vepřového.
Tyto kuličky jsou často pečené, případně smažené a podávané s bramborovou kaší, omáčkou nebo na švédském stole jako součást bohatého oběda nebo večeře. Jsou symbolem švédské kuchyně a oblíbeným jídlem jak doma, tak i v restauracích po celém světě.
Falafel jsou malé smažené kuličky nebo placičky z cizrny původem z Egypta. Uvnitř měkký a krémový a na povrchu křupavý, hotový falafel je výborný v pita chlebu doplněný zeleninou nebo s dipem a pečivem. Zkuste si připravit toto arabské pouliční jídlo, které si oblíbil celý svět, podle našeho receptu.
Smetanová houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky podávané s knedlíkem. Tuto výbornou omáčku můžete přidat k vařenému i pečenému masu i k plátkům masa z pánve.
Brusinkový džem s celými brusinkami seženete téměř v každém supermarketu (Billa, Lidl, Globus apod.) v oddělení džemů nebo konzervovaného ovoce. Pod svou značkou je prodává i sám obchodní dům IKEA.
Výrobky IKEA je možné po celou dobu nakupovat online a brusinky, včetně dalších švédských specialit, si tak můžete k nákupu přihodit. A pokud se vám nechce vařit vůbec, můžete si zde koupit i jejich originální masové kuličky v mražené verzi (cena 249 Kč/kg).
Zdroje: sweden.se, ikea.com