Jaro s sebou nepřináší jen pěkné počasí a hřejivé sluneční paprsky, ale také nový život. Příroda se začíná zelenat, vše pučí a kvete, a to znamená jediné: Na mezích, loukách i zahradách začínají pomalu vykukovat žluté hlavičky pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé. Obsahují cenné minerály a vitamíny, které si můžete uchovat v domácím medu. S přípravou ovšem neotálejte – pampelišky kvetou jen do června.
Listy pampelišek jsou nejen krásné, ale také mají řadu zdravotních přínosů. Pojďme se podívat na některé z nich.
Detoxikace: Pampeliška je výborný detoxikant, pomáhá odstraňovat z těla toxiny a podporuje funkci jater. Díky močopudným účinkům podporuje také odplavování přebytečné vody z organismu.
Podpora trávení: Pampeliška stimuluje produkci trávicích šťáv a žluči, čímž posiluje trávení a vstřebávání živin. Pomáhá také při poruchách trávení, jako je nadýmání, pálení žáhy a zácpa.
Podpora imunity: Pampeliška je bohatá na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a pomáhají organismu bojovat proti infekcím.
Vyrobit domácí pampeliškový med je snadné. Stačí nasbírat čerstvé květy pampelišek, nechat je přes noc macerovat, slít a poté svařit s cukrem. Dávka z 1 kilogramu cukru vystačí zhruba na 4 středně velké sklenice. Podle potřeby dávku vynásobte 2× nebo 3×, ať si uděláte zásobu na celý rok.
Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.
Pokud často zavařujete, bude se vám doma hodit zavařovací hrnec. Jeho ceny začínají na 500 Kč za neautomatické hrnce a končí zhruba u 4 000 Kč za plně automatické hrnce s funkcí nastavení teploty a času a s přehledným displejem. Pokud zavařovací hrnec pořídit neplánujete, vystačíte si s obyčejným hrncem, na jehož dno dejte starou utěrku (aby se sklenice nehýbaly), teplotu sledujte teploměrem.
Zdroje: Kupi, Healthline, Tchibo