Už se vám omrzel chleba a rohlíky z obchodu? Upečte si domácí pečivo z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí z pár ingrediencí vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct. A pokud máte větší rodinu, upečte housky rovnou z dvojité dávky. Uvidíte, že se po nich zapráší.
Kynuté housky s parmezánem a bylinkami
Recept vystačí na 8 housek, které se tak akorát vejdou na jeden plech. Housky kynou rychle díky pšeničné mouce, která je bohatá na lepek. Pokud byste chtěli použít celozrnnou mouku, musíte počítat s delším kynutím. Neobsahuje totiž tolik lepku.
Co potřebujete na těsto (na 8 housek)?
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 100 ml vlažné vody
- 80 ml vlažného mléka
- 35 ml rozpuštěného másla
- 30 g jemně strouhaného parmezánu
- 1 lžičku nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, petrželka)
- 1 lžičku soli
Sádlové housky s mákem
Sádlové housky s mákem jsou hotové do 60 minut a potřebujete na ně jen pár ingrediencí. Garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné houstičky.
Sádlové housky s mákem
Houskový knedlík
Houskový knedlík má v české kuchyni své čestné místo. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy, když ale vyzkoušíte tento recept, dokonalý kynutý knedlík určitě zvládnete.
Houskový knedlík
Co potřebujete na kvásek?
- 20 g droždí v kostce
- 3 lžíce vlažného mléka
- 1 lžičku cukru krystal
- 1 lžičku mouky
- sezamová semínka na ozdobu (černá a bílá)
Jak zadělat kvásek?
- Do hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a lžičku mouky.
- Přidejte rozdrobené droždí a hrnek zakryjte utěrkou.
- Umístěte ho na teplé místo (např. topení, krb) a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.
Tip na nákup droždí
Pokud chcete opravdu kvalitní droždí, zkuste se poptat v nejbližší pekárně, místní pekař se s vámi o svou oblíbenou značku jistě rád podělí a přidá i pár tipů ze své praxe. Některé pekárny běžně prodávají kromě pečiva také kvasnice. A pokud nemůžete sehnat čerstvé droždí, nezoufejte, kupte si alespoň to sušené, i z něho se dají housky upéct.
Jak postupovat při zadělávání těsta?
- Připravte si kuchyňského robota s hnětacím hákem nebo velkou mísu.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo, strouhaný parmezán, nasekané bylinky a sůl. Nakonec přidejte kvásek.
- Začněte zpracovávat těsto ručně nebo pomocí robota. Trvá to zhruba 10 minut a mělo by vzniknout hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
- Pokud je třeba, přidejte trošku teplé vody na zředění nebo mouky na zahuštění těsta.
- Vypracované těsto nechte 10 minut kynout pod utěrkou.
- Mezitím si rozehřejte troubu na 225 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
Jak zaplést housky krok za krokem?
- Těsto rozdělte na 8 podobných kousků a každý z nich rozdělte ještě na 3 kousky. Celkem tedy budete mít 24 stejných kousků.
- Každý kousek rozválejte na tenké válečky a z nich upleťte housky.
- Konce housek dobře spojte a zahněte pod housku. Housky vyskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
- Potřete je vodou a posypejte sezamovými semínky.
- Pečte 12 minut na 225 °C. Nechte vychladnout a můžete hned jíst.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroje: Anna Kolásková, Kupi