Teplé počasí nabízí řadu potěšení. Jedním z nich je bezesporu grilování. Víte, co všechno lze ugrilovat? A jak zabezpečit, aby bylo maso šťavnaté a měkoučké? Stačí k tomu pár triků a my vám je prozradíme.
Může se zdát, že grilování začíná až „zapálením“ grilu. Jenže zkušení ví, že příprava je stejně důležitá jako samotné grilování. Vše potřebné si uložte ve svém dosahu - jídlo, olej, sůl a koření na dochucení, grilovací náčiní a pokud grilujete na dřevěném uhlí, i dostatečnou zásobu paliva. Od grilu byste totiž neměli odcházet. Po třetím odchodu už byste si nepamatovali, kdy jste maso otáčeli a zda vůbec. Grilovací brikety 2,5 kg v aktuálních akcích získáte levně například v obchodě BILLA za 54,90 Kč.
Ujistěte se, že je gril čistý. Nemyslí se tím utřený od prachu z garáže, ale že jsou z roštu odstraněny veškeré napečeniny, které by mohly chuť nového výtvoru zbytečně znehodnotit. Nejlepší je k tomu pevný drátěný kartáč, kterým tyto nečistoty před, během i po grilování očistíte. Pro mnohé bude jistě překvapením, že se tak činí u rozpálené mřížky. A že nemáte kartáč? Použijte kouli z alobalu. V tomto případě jen pozor na prsty.
Marináda se skvěle hodí na přípravu žeber!
Ingredience
V míse smíchejte whisky, olivový olej a sójovou omáčku. Přidejte nasekané chilli papričky, česnek a hrubozrnnou hořčici. Dochuťte solí a pepřem.
Pánové a co takhle vyzkoušet sladkou, kořeněnou omáčku oblíbeného výrobce whisky Jack Daniel´s ? Je ideální pro přidání autentické vůně BBQ na vše, co grilujete. Vynikající také jako marináda! V Albertu ji koupíte buď hotovou ve skleničce, nebo jako koření.
Pokud toužíte mít maso dokonalé chuti, naučte se pár základních triků. Základem je vysoká teplota grilu, doslova žár, na který maso položíte. Chcete vytvořit estetickou mřížku? Pomažte rozžhavený gril olejem (někdo doporučuje i maso). Nejen, že tím zamezíte přichytávání masa, zároveň jej „ozdobíte“. Nikdy maso nepropichujte, došlo by k vytečení šťávy. Otáčejte ho vždy kleštičkami. Zavírejte víko grilu. Udržíte tak vysokou teplotu po celé ploše masa, nedojde k ochlazování v horní části. Celý proces dotáhnete k dokonalosti, pokud hotové maso necháte pár minut odpočinout (ideálně zabalené v alobalu).
Z masa se vrhněte nejen na plátky, ale zkuste i hamburgery (měly by být z hovězího masa, aby se nelepily), ryby, mořské plody, špízy či grilovací klobásky všeho druhu. Grilování ale není „jen“ o mase? Víte, co všechno ještě můžete ogrilovat? Mezi oblíbené stálice patří tofu nebo hermelín, ty se dají koupit v supermarketu ve výhodném balení a jako dárek k nim máte přibaleno i koření. Rozřízněte jej, dovnitř přidejte pár kapek oleje, cibuli, česnek, papriku a nějakou tu bylinku, zabalte do alobalu a nechte jej na grilu prohřát. Nezapomeňte, že budete potřebovat přihodit při nákupu do košíku i alobal, protože hermelíny jsou zabalené v obalu, který sice připomíná svou stříbrnou barvou alobal, ale nedá se s ním jít na oheň. Jídelníček zpestříte, pokud se vrhnete i na zeleninu - v zásadě lze ugrilovat vše, jen je potřeba ji nakrájet na větší kousky a též potřít olejem, jinak se spálí. Sáhněte po rajčeti, paprice, cuketě či cibuli. Nebojte se experimentovat. Své místo má na grilu i ovoce - zkuste ananas, jablko, hrušku a nebo mango.
Pokud to chcete pojmout originálně, zkuste místo klasického chleba naservírovat jako přílohu čerstvý salát s dresinkem nebo třeba grilované měsíčky či lupínky z brambor, dýně, mrkve či červené řepy. Nebojte se ani žampionů. Chutě můžete zpestřit i servírováním různých omáček a dipů.
Je pravda, že chybami se člověk učí, ale proč si kazit večer tím, že se budete učit z chyb zrovna při společném grilování. Na co si tedy dát pozor?