Ať už trpíte intolerancí laktózy nebo lepku, držíte low carb dietu, anebo zkrátka hledáte lehkou variantu oběda, který vás zasytí, zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem – a s lehkým salátkem navrch. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace. Tak neotálejme a pojďme rychle vařit!
Kofty jsou tradičním pokrmem v mnoha zemích od Blízkého východu přes Střední Asii až po indický subkontinent. Ačkoliv nejstarší recepty pocházejí z raných arabských kuchařek, kofty se rozšířily a staly se součástí národních kuchyní v Arménii, Afghánistánu, Indii, Íránu, Turecku a dalších zemích regionu. Existuje mnoho místních variant, ale základ tvoří mleté maso (nejčastěji jehněčí) s kořením, případně další ingredience. Kofty tak představují pokrm s bohatou historií a různorodostí.
Hummus je tradiční součástí arabské kuchyně a jeho historie sahá až do 13. století. První písemná zmínka o pokrmu podobném hummusu se objevuje v kuchařce z Káhiry ze 13. století. Základní ingredience hummusu – cizrna, sezamová pasta (tahini), citronová šťáva a česnek – se v oblasti Blízkého východu používají po staletí. Přesný „vynálezce“ hummusu ale není znám, vznikl zřejmě postupným vývojem a kombinováním těchto tradičních surovin.
Kofty jsou masové kuličky nebo válečky, které jsou velmi populární v mnoha kuchyních Blízkého východu, Střední Asie a indického subkontinentu. Základem jsou většinou mleté maso (nejčastěji jehněčí, ale i hovězí, skopové nebo drůbeží), cibule, česnek a různé koření jako petržel, koriandr, skořice, hřebíček, muškátový oříšek a chilli papričky.
Maso se smíchá s kořením a dalšími ingrediencemi a vytvaruje se do kuliček, válečků nebo placek. Kofty se pak grilují, smaží, vaří nebo dusí v omáčce. Podávají se samotné jako předkrm nebo hlavní chod, v sendviči, s rýží, v omáčce nebo polévce.
Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!
Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Kofty:
Hummus:
Salát:
Zdroj: Martina Lancingerová, Kupi