Naše prababičky a praprababičky ho znaly a běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj trošku pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho začali nabízet v obchodech jako hotový výrobek. Řeč je o přepuštěném másle, které ajurvéda nazývá jako ghí, anglicky ghee.
Klasické máslo, které v kostce koupíte v obchodě, se skládá z tuku a podmáslí, což je bílá tekutina. Pokud si to neumíte představit, vzpomeňte si na videa o výrobě domácího másla. Vezme se smetana, která se šlehá tak dlouho, dokud nevznikne máslo a neodstředí se druhotný produkt, kterým je právě podmáslí.
Podmáslí je samozřejmě jedlé a velmi chutné, ale v másle se nám příliš nehodí. Poměrně rychle se kazí (máslo žlukne) a při smažení se přepaluje jako bílá pěna. Pokud jste někdy zkoušeli smažit řízky na másle, asi víte, že to moc nejde. Máslo se přepaluje a na řízcích vznikají černé skvrny. Je to tím, že klasické máslo vydrží jen do 180 °C. Proto je potřeba z něj oddělit podmáslí, abychom získali čistý tuk. A tomuto procesu se právě říká přepouštění másla.
Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.
Na rozdíl od klasického másla vydrží přepuštěné máslo až 250 °C, proto se na něm dají krásně dozlatova osmažit již zmíněné řízky. Další výhoda spočívá v délce trvanlivosti. Čistý tuk, kterým přepuštěné máslo je, vydrží při správném skladování až několik měsíců a nekazí se. Naše prababičky, které neměly lednice, takto máslo běžně uchovávaly.
Výrobci někdy přepuštěné máslo označují jako ghí, což je pojem, který pochází z ajurvédské medicíny. De facto se ale jedná o totožný produkt pouze s tím rozdílem, že ghí se údajně připravuje až 90 minut, kdežto na přepuštěné máslo vám stačí 30 minut.
Chuť i účinky nicméně bývají velmi podobné. Jediný rozdíl může být v základní surovině, kterou je máslo. Pokud byste ghí kupovali v obchodě, dávejte si pozor na cenu. Při domácí výrobě vás 200 g přepuštěného másla vyjde jako jedna kostka kupovaného másla, tedy na 40 až 60 Kč. Cena koupeného ghí ale může být až trojnásobná!
Na 200 g přepuštěného másla budete potřebovat 250 g másla, tedy 1 kostku. Můžete jej samozřejmě vyrábět z více kostek najednou.
Dobrou chuť!
Zdroj: kupi.cz