Znáte ten pocit, kdy sedíte doma a najednou dostanete chuť na něco sladkého? Mug cake je skvělým řešením. Zvládnete ho za 10–15 minut, zašpiníte minimum nádobí a náramně si pochutnáte. Je vhodný nejen jako dezert ke kávě, ale také k snídani. A pokud u vás zazvoní někdy v budoucnu nečekaná návštěva a vy jí nebudete mít zrovna co nabídnout, může vás tenhle malý mrkvový dort zachránit.
Ingredience (na 1 mug cake):
- 4 lžičky na jemno nastrouhané mrkve (cca 1/2 mrkve)
- 3 lžíce ovesné/celozrnné mouky
- 4 lžíce mléka
- 1 vajíčko
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- 1,5 lžíce rozdrcených vlašských ořechů
- 1–2 lžíce medu/cukru (záleží, jak moc máte rádi sladké)
- 1 lžíce rozinek (není nutná)
- 4 lžíce tvarohu
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce drcených vlašských ořechů na posypání (není nutná)
Postup:
- Hrnek vytřeme rozpuštěným máslem.
- Smícháme v něm nastrouhanou mrkev, mouku, mléko, vajíčko, kypřicí prášek, skořici, vlašské ořechy, sladidlo, případně i rozinky.
- Hrneček dáme na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Poté jej necháme chvíli vychladnout a vyklepneme mug cake ven.
- Dortík rozkrojíme na 3 stejně velká kolečka.
- Do tvarohu vmícháme med či jiné sladidlo. Ručním šlehačem tvaroh s medem lehce prošleháme (tento krok není nutný, ale tvaroh pak bude jemnější).
- Tvarohem potřeme všechny tři části dortu, vyskládáme je na sebe a pokud chceme, můžeme mug cake potřít tvarohem i zvenku ze všech stran.
- Posypeme nadrcenými vlašskými ořechy a můžeme servírovat.