Pokud milujete kynuté těsto, ale chcete vyzkoušet něco jiného než klasické buchty, máme pro vás jeden tip. Nadýchané tvarohové šátečky zadělávané sádlem. Recept na ně není o nic složitější než příprava buchet, domácí šátečky navíc voní po vanilce, rumu, tvarohu a smetaně. Při pečení počítejte s 90minutovým kynutím.
Tvarohové šátečky – recept
Ingredience na těsto (10 šátečků):
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 ml smetany
- 30 g sádla
- 1,5 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
Suroviny na kvásek:
- 13 g droždí v kostce
- 3 lžíce teplé vody
- 1 lžička cukru krystal
- špetka hladké mouky
Postup
Hnětení a kynutí těsta:
- Nejprve si připravte kvásek. Do hrníčku nalijte tři lžíce teplé vody a rozmíchejte v ní lžičku cukru a špetku hladké mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, například na topení nebo na kamnech.
- Mezitím si do mísy prosejte obě mouky, přidejte vlažnou smetanu a sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Přidejte také vypracovaný kvásek a zadělejte těsto. Buď ručně, nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem.
- Těsto hněťte 10 minut, dokud nebude pěkně hladké. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
Honzovy buchty
Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.
Honzovy buchty
Tvarohová náplň
Ingredience:
- 120 g tvarohu v papíru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce vanilkového cukru
- bílek na pomašlování
Postup:
- Všechny ingredience dobře promíchejte a krátce prošlehejte.
- Tvarohovou náplň nechte stranou připravenou na plnění.
Motání šátečků:
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na 10 stejně velkých čtverců.
- Do každého čtverce dejte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.
- Všechny čtyři rohy koláčku k sobě přimáčkněte a lehce zatočte. Pro jistotu každý šáteček upevněte párátkem.
- Plech zakryjte utěrkou a šátečky nechte kynout ještě 30 minut na teplém místě.
- Šátečky pomašlujte bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut.
- Hotové šátečky poznáte podle zlatavé barvy. Ihned po upečení je pomašlujte rumovou polevou, kterou jste si vyrobili ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.
- Šátečky nechte chvíli vychladnout a můžete konzumovat.
Tip navíc
Druhý den po upečení už šátečky ztrácejí svou měkkost. Stačí je ale na 20 vteřin ohřát v mikrovlnné troubě a budou zase jako čerstvé.
Sádlové housky s mákem
Sádlové housky s mákem jsou hotové do 60 minut a potřebujete na ně jen pár ingrediencí. Garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné houstičky.
Sádlové housky s mákem
Vanilkový vs. vanilínový cukr
Pokud chcete, aby šátečky krásně voněly po vanilce, sáhněte po cukru s pravou mletou vanilkou. Cukr se musí jmenovat vanilkový, nikoli vanilínový, a seženete ho od 10 Kč za 1 sáček. Případně si můžete koupit už sušený mletý vanilkový prášek. Nabízí ho například značka Dr. Oetker nebo Sonnentor, která prodává 10 g mleté vanilky za cenu 415 Kč. Sice je dražší, ale vystačí vám na desítky pečení.
Zdroje: kupi.cz, Anna Kolásková