Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.
Recept na kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus
Ingredience:
- 600 g kuřecích prsou
- olivový olej
- sůl
- mletá kurkuma
- 5 dl smetany
- 50 g listového špenátu
- 400 g kuskusu
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 cibule
I z obyčejného kuřete vykouzlíte výtečný oběd
Postup:
- Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř.
- Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu.
- Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa.
- Na mírném ohni připravujeme jednu hodinu při maximálně 80 °C.
- Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky.
- Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.
- Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí.
- Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca pět minut bobtnat. Pak podáváme.
nickichen / Shutterstock.com
Recept na pohankovou kaši, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu
Ingredience:
- 200 g pohanky
- 1 kelímek smetany
- 3 dl mléka
- 100 g cukru moučky
- skořice
- 50 g malin
- 50 g ostružin
- 300 g listového těsta
- 100 g medu
- 1 lžíce másla
Postup:
- Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo.
- Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet.
- Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava.
- Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici.
- Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé.
Tip: Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.
conssuella / Shutterstock.com
Pečený losos s italským rizotem
Ingredience:
- 800 g lososa bez kůže
- 200 g rýže arborio
- 10 g šalotky
- 40 ml bílého vína
- 800–1 000 ml kuřecího vývaru
- 40 g másla
- 80 g parmazánu
- 10 ml olivového oleje
- 6 g gurmánského italského koření Vitana
- 100 g cherry rajčat
- sůl, pepř
- 2 kousky citronu
Letos se do ciziny nepodíváte? Italskou atmosféru si navodíte i doma
Postup:
- Na olivovém oleji lehce orestujeme šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme.
- Přilijeme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit.
- Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka.
- Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme.
- Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením.
- Opečeme z jedné strany 2–3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2–3 minuty.
- Poté na vypnuté plotýnce necháme rybu ještě dojít cca 10 minut.
- Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a ozdobíme jimi lososa.
bonchan / Shutterstock.com
Recept na vepřovou kotletu „sous vide“ s fazolovým ragú a drcenými rajčaty
Ingredience:
- 600 g vepřové kotlety
- sůl
- olivový olej
- 400 g bílých fazolí
- 200 g drcených rajčat
- 100 g čerstvých mini rajčátek
- hrst čerstvé bazalky
- 1 větší cibule
- 50 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
Rajčátka se vyplatí koupit v akci
Postup:
- Vepřovou kotletu opečeme v celku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí.
- Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme.
- Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca dvě hodiny při 68 °C.
- Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.
- Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem.
- Přidáme drcená rajčata a vaříme do měkka.
- Pak přidáme máslo a bazalku.
- Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme.
- Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).