Rýže a luštěniny patří mezi kvalitní potraviny, které jsou součástí jídelníčku po celém světě již tisíce let. Údajně se ročně sní přes 740 milionů tun rýže, která pokrývá celkově asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Existují desetitisíce druhů rýže a luštěnin a my o nich často moc nevíme – pojďme se tedy společně podívat na největší zajímavosti ze světa rýže a luštěnin.
Tyto rostlinné a zdraví prospěšné potraviny jsou oblíbené zejména pro své kvalitní složení – obsahují totiž hodně bílkovin a málo tuku. Navíc pomohou doplnit vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou důležité pro zdravé tělo. I proto jsou tyto potraviny doporučovány nejedním výživovým specialistou a často se spojují se zdravým životním stylem. Není divu, že jejich spotřeba stále roste – v ČR se spotřebuje 2,6 kg luštěnin na obyvatele za rok. U rýže to v roce 2017 bylo celých 6,5 kg na osobu.
Kupte se slevou Rýže parboiled Vitana.
Ve výběru rýže hraje roli mnoho faktorů – přeci jen existuje na světě přes 40 000 druhů. Nejprve se začíná senzorickým měřením, během kterého se posuzuje vůně, vzhled a chuť. Následuje posouzení míry zlomkovitosti. Obecně se říká, že čím méně zlomků, tím vyšší kvalita rýže. Nejmenší zlomkovitost (tedy nejvyšší kvalita rýže) je 5 %.
Jelikož pořekadlo „sto lidí, sto chutí“ je více než pravdivé, například značka Vitana nabízí 23 druhů rýže, luštěnin a racio příloh, a tak si vybere opravdu každý. Rýži sklízí z několika zemí, aby mohla svým zákazníkům poskytnout tu nejlepší chuť a kvalitu. V jejich nabídce tedy naleznete rýži ze Spojených států, Thajska, Indie, Pakistánu či Španělska a Itálie.