Po droždí není v obchodech ani stopa? Nevadí. S pomocí pár surovin si jej zvládnete vyrobit i sami doma. Jeho příprava vám nezabere příliš času, splní svůj účel stejně jako to kupované, a vy se tak nemusíte vzdávat pečení. Jak tedy na to?
Pekařské droždí jsou kvasinky, které pomáhají kynutí těsta. Ve spoustě receptech je droždí nepostradatelnou surovinou, v posledních dnech se však stalo nedostatkovým zbožím. Vyhněte se obíhání obchodů a raději si ho vyrobte doma ze surovin, které většinou máte po ruce.
Jak tedy vyrobit droždí? Domácí droždí si vyrobíte rychle a snadno. Můžete si ho rovnou udělat více a dát do mrazáku na příště. Stačí vám jen tyto suroviny:
Postup:
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Poté je oloupejte, rozšťouchejte a přidejte k nim tolik vody, aby vznikla hustá kaše. Do ní přidejte cukr a vše nechte přikryté kynout na teplém místě 24 hodin. Poté přidejte pivo, nechte opět 24 hodin v teple odpočívat a kvasnice jsou hotové.
Máte doma jablka? Vyzkoušejte droždí z mouky, vody a jablek. Jeho výhodou je neutrální chuť, skvěle se tedy hodí jak na sladké, tak slané pečení.
Budete potřebovat:
Postup:
Jablko důkladně omyjte a pokrájejte ho i se slupkou na kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou. Sklenici přikryjte víčkem a nechte ji dva dny v teple. Poté kousky jablek vyndejte a přidejte k výluhu mouku. Promíchejte, nechte vzniklé droždí ještě alespoň 20 minut odpočívat a můžete se pustit do pečení.
Tip: Pokud máte doma nesířené rozinky, můžete je přidat společně se lžičkou cukru či medu k jablku a kvásek bude hotový už druhý den. Ideální poměr je 100 g rozinek na 100 g jablek.
Mnoho lidí se v době omezeného pohybu pouští do pečení domácího chleba. Z čeho je vlastně chlebový kvas? Poctivý si připravíte doma jen z vody a mouky a droždí nebudete potřebovat. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který vyžaduje jen trochu více času a trpělivosti.
Postup:
1. den – v zavařovací sklenici smíchejte v poměru 1 : 1 vodu a celozrnnou mouku (směs by měla mít konzistenci jako těsto na palačinky). Sklenici přikryjte folií, udělejte do ní pár dírek a nechte ji den v pokojové teplotě.
2. den – celý postup opět zopakujte. Přidejte stejné množství vody a mouky, vše dobře promíchejte, znovu přikryjte folií a nechte den odpočívat.
3. den – zopakujte postup ze 2. dne. Nyní bude kvásek každou hodinou zvětšovat svůj objem a probouzet se k životu.
4. den – kvásek by měl mít intenzivní nakyslou, ale příjemnou vůni (pokud se vám jeho vůně nezdá, přikryjte ho a počkejte do druhého dne). Přidejte k němu ještě čajovou lžičku vody a mouky, zavíčkuje proděravělým víčkem a dejte do lednice.
Tip: Pokud si chcete kvásek v lednici uchovat na delší dobu, musíte ho jednou za tři až pět dnů „nakrmit“. Přidejte opět mouku s vodou. Vždy však musíte mít ve sklenici alespoň dvě lžíce rozkvašeného kvasu.
Pokud máte doma ještě zbytek droždí, můžete si kvasnice jednoduše rozmnožit. Budete potřebovat:
Postup:
Veškeré suroviny dobře promíchejte a dejte do nádoby. Nechte směs 2 hodiny na teplém místě a poté uchovejte v chladu. Za 3 dny již kvasnice můžete používat. Při pečení vám bude stačit lžíce kvasnic na kilogram mouky. Kvas opět můžete „krmit” a udržovat si tak zásoby.