Vymýšlet každý rok nějaké speciální a originální výslužky pro koledníky je bezpochyby náročné. Proto pro vás máme tip na levné a jednoduché pečené zajíčky ze sladkého kynutého těsta, do jejichž přípravy můžete zapojit i děti. A dozvíte se i něco málo z historie velikonočních zajíčků.
Historie velikonočních zajíčků
Co by to bylo za Velikonoce bez zajíčků! Možná vás to překvapí, ale tradice velikonočních zajíčků sahá až do keltských dob. Zajíček či králíček byl považován za obřadní zvířátko, které asistovalo keltské bohyni Ostaře, spojené s jarním obdobím a plodností.
Tento symbol probouzející se přírody a obnovy života se přenesl do germánské kultury, kde se stal nedílnou součástí oslav jara a Velikonoc. Podobně jako liška, se kterou je spojena tradice hledání preclíků.
Miramiska / Shutterstock.com
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta – recept
Na 15 porcí potřebujete:
- 5 lžic oleje
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 žloutky
- 100 ml vlažného mléka
- špetku soli
- půl kostky droždí
- 50 ml vody
- 15 rozinek
- lžičku vanilkového cukru
- lžičku citronové kůry
Dekorovat je můžete kokosem nebo moučkovým cukrem.
Velikonoční mrkvový beránek
Upečte si letos odlehčeného velikonočního mrkvového beránka, díky kterému si nebudete muset hlídat svoji váhu. Máme pro vás skvělý recept, který neobsahuje cukr, naopak je plný šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých vlašských ořechů.
Velikonoční mrkvový beránek
Postup:
- V malé misce rozmíchejte vlažné mléko, droždí a jednu lžíci cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Mezitím si připravte ostatní ingredience do velké mísy a kvásek do nich za stálého míchání vlijte.
- Pořádně prohněťte, aby se všechny suroviny dobře propojily a vzniklo jednolité těsto. Hmotu zlehka poprašte moukou a nechte na teplém místě vykynout po dobu cca čtvrt hodiny.
- Následně opět prohněťte a vytvořte si na pomoučeném vále z těsta válečky o délce zhruba dvanáct centimetrů.
- Oddělte osm centimetrů těsta na tělíčko (které zatočíte jako šneka), tři centimetry na hlavičku s ouškem (váleček přeložte napůl) a centimetr na ocásek.
- Ocásek a hlavičku připojte k tělíčku. Po vytvarování zajíčka potřete žloutkem, přidejte rozinku jako oko a nechte péct cca 18 minut v předehřáté troubě na 180 °C krásně dozlatova.
Čas přípravy: 60 minut
Zdroje: irozhlas.cz, kupi.cz