Vůně citronové kůry, rumu, másla a vanilky. Právě takový je mazanec, jeden ze symbolů Velikonoc. Tradičně platilo, že čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes však není o suroviny, jako jsou rozinky, mandle či vanilka, nouze. Můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.
Jaká je tradice velikonočního mazance?
Vychutnejte si vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta, oblíbenou pochoutku, která se v domácnostech peče před Velikonocemi. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi.
Tento lahodný pokrm se připravuje z vánočkového těsta a recepty se často liší. Někteří do něj přidávají rozinky, mandle či další ingredience. Původně měl mazanec slanou chuť.
Velikonoční mazanec – recept
Budete potřebovat:
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 160 ml vlažného mléka
- 80 g rozpuštěného, vlažného másla
- 60 g cukru krystal
- 40 g rozinek naložených v rumu
- 35 g droždí v kostce
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
- strouhanou kůru z 1 bio citronu
- špetku soli
- 1 vejce na potření
- menší hrst mandlových plátků na posypání
Velikonoční beránek
Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.
Velikonoční beránek
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte pár lžic vlažného mléka, ve kterém rozmíchejte lžičku cukru a lžičku mouky. Rozdrobte droždí na co nejmenší kousky, misku zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít na teplém místě, např. u topení či sporáku. Pozor – místo nesmí být příliš horké.
- Mezitím do mísy, ve které budete těsto míchat, prosejte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru krystal a vanilkový cukr. Nastrouhejte a do mísy přidejte také citronovou kůru.
- Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho do mísy společně se zbylými ingrediencemi. Patří tam vlažné mléko, vlažné, rozpuštěné máslo, rozinky v rumu a žloutky. Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Pokud je potřeba, přidejte ještě trošku mouky.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout. Následně ho dejte na pomoučený vál a ručně ho vytvarujte do tvaru bochníku. Poté jej položte na plech s pečicím papírem, upravte, aby bylo pěkně kulaté, a zakryjte velkou skleněnou mísou nebo utěrkou.
- Mazanec nechte kynout dalších 60 až 90 minut na teplém místě, až se krásně nafoukne a zvětší objem. Mezitím si předehřejte troubu na 165 °C na horní i spodní ohřev.
- Nakynutý mazanec pomašlujte vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct zhruba 40 až 50 minut (podle velikosti). V průběhu pečení vrchní část zakryjte alobalem (aby mazanec příliš nezhnědl).
- Stav propečení zkontrolujte špejlí – těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce.
Tip Kupi.cz: Kynuté těsto je nejchutnější hned po upečení, další den už může tvrdnout. Pokud by vám nějaký mazanec zbyl i 3. den po upečení nebo ještě později, připravte z něj žemlovku nebo francouzské tousty.
Jak si ušetřit práci při pečení?
Pokud často pečete, přijde vám vhod pomocník, který za vás převezme hnětení, šlehání nebo míchání, a usnadní vám tak práci. Řeč je o kuchyňském robotu, který může mít i více funkcí, např. mlýnek na obilí, zmrzlinovač, mixér, mlýnek na mák, mlýnek na maso a podobně. Ty nejlevnější začínají na 1 699 Kč.
Zdroje: autorský recept a foto Anna Kolásková, seznamzpravy.cz