Vyhazování potravin, které překročily datum expirace, může být považováno za zbytečné plýtvání, i když konzumace prošlých výrobků není vždy ideální. Pojďme si v tom udělat pořádek. Přinášíme vám seznam 8 potravin, u nichž se nemusíte obávat blížícího se data spotřeby.
Pokud se chcete zásobit na opravdu dlouho, luštěniny jsou skvělou volbou. Sušená čočka, fazole nebo hrách jsou skvělým zdrojem bílkovin.
Během sušení se výrazně sníží množství vody v luštěninách, a naopak se zvýší podíl cukrů, díky čemuž se na nich nedaří nejrůznějším bakteriím. Luštěniny lze skladovat bez potíží i několik let, dávejte si nicméně pozor na to, aby byl jejich obal vzduchotěsný, ideálně si pořiďte skleněné dózy s uzávěrem. Po otevření mají trvanlivost „jen“ v řádu měsíců.
Už víme, že vysoký obsah cukru nedělá bakteriím dobře. A to stejné platí i o soli. V dobře těsnící nádobě vám zásoby bílého cukru a soli vydrží neuvěřitelně dlouho. Problém může nastat jedině tehdy, pokud byl do soli přidán jód, který její trvanlivost snižuje. I tady platí, že byste měli oboje skladovat v dózách, které nepropustí vlhkost.
Pokud jste na sladké, o zásoby toho nejdůležitějšího nepřijdete. Med obsahuje málo vody, zato se v něm nachází vysoké množství cukru. A proti nájezdu bakterií a dalších nepříjemných mikrobů ho chrání i další složka – peroxid vodíku. Pro svoje antibakteriální účinky byl navíc dříve hojně využíván jako léčivý přípravek – což se rozhodně hodí nejen v čaji.
Správně skladovaná rýže může teoreticky vydržet desítky let – potřebuje jen chladnější místo a vzduchotěsnou nádobu. Držte se však pouze bílých variant, ty hnědé se kazí mnohem rychleji.
Nejdůležitějším prvkem při skladování kvalitní tmavé čokolády je teplota – pakliže není konstantní, začnou se tuky v čokoládě obsažené přesouvat na povrch. Jistě jste se s tímto našedlým povlakem již někdy setkali. V této fázi je však čokoláda ještě stále jedlá, bílé zbarvení neznamená růst plísně.
Pravdou ovšem je, že samotná přítomnost člověka v okolí čokolády většinou znamená rychlou spotřebu všech jejích zásob. A že máte raději tu mléčnou? Pak máte z dlouhodobého hlediska smůlu, příměs mléka totiž výrazně snižuje její trvanlivost.
Ocet asi samotný popíjet nebudete, hodí se ale výborně k dochucování, či dokonce coby improvizovaná dezinfekce. Bakterie (kromě Acetobacterií, které octu dodávají typickou kyselost) si na ocet jen tak netroufnou. Konzumovat jej můžete, i když se v něm vytvoří sedlina.
Vanilkový extrakt má vysoký podíl alkoholu, který zaručuje, že se nezkazí ani po hodně dlouhé době. S časem se jeho vůně a chuť dokonce zlepšuje. Kdyby vám tedy chyběla vůně vanilky, sáhněte po extraktu místo lusků.
Zdroje: Consumer Reports, WebMD, Healthline