Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty. Kromě klasických kynutých buchet, domácích rohlíků nebo třeba chleba si z něj připravíte i jemnou pomazánku jako ze školky. Je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina.
Proč jíst kvasnice?
Kvasnice jsou velmi bohaté na vitamíny skupiny B. Obsahují vitamíny B1, B2 i B3, které naše tělo potřebuje pro správný chod nervové soustavy, srdce a trávicího ústrojí. Kromě toho také pozitivně ovlivňují zrak a pokožku.
Drožďová pomazánka – recept
Ingredience (na 4 porce):
- 2 kostky droždí
- 2 vejce
- 2 šalotky
- 1 lžička másla
- čerstvá pažitka
- sůl, pepř
Postup:
- Cibulku nakrájejte najemno a nechte osmažit na másle.
- Poté do rendlíku přidejte rozdrobené droždí a na mírném plameni nechte rozpustit.
- Mezitím si obě vejce rozšlehejte. Jakmile bude droždí tekuté, přidejte k němu vejce a za stálého míchání nechte srazit.
- Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, nikoliv tekutá.
- Nakonec osolte, opepřete a přidejte jemně nasekanou pažitku.
- Podávejte ihned nebo zastudena.
4 tipy, jak vylepšit kvasnicovou pomazánku
- Pikantní chuť pomazánce dodáte, když přidáte lžičku až dvě dijonské hořčice.
- Základ pomazánky můžete připravit také na cibulce (hodí se žlutá i červená cibule) nebo na jarní cibulce.
- Pomazánku zjemníte tím, že spolu s vejci přidáte 50 ml plnotučného mléka.
- Pomazánku můžete nakonec rozmixovat tyčovým mixérem.
Škvarková pomazánka
Škvarková pomazánka patří mezi oblíbené české lahůdky. Její příprava je velmi jednoduchá a přestože pomazánka nepatří zrovna k dietním jídlům, jednou za čas si ji může vychutnat každý. Skvěle se hodí také na sváteční stůl podávaná na jednohubkách s nakládanými okurkami.
Škvarková pomazánka
Dobrou chuť!
Zdroje: drozdi.cz, Anna Kolásková