Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na domácí pribináček: Hotový za 5 minut, chutnější a levnější než z obchodu

Anna Kolásková

Pribináček – kdo by ho neznal? Tohle legendární dobrota z tvarohu a smetany se začala vyrábět už v 50. letech, kdy chtěli mít pro děti něco výživného po válce. I dnes se Pribináček pořád vyrábí, a to hlavně z tvarohu a smetany. Dneska vám ukážeme, jak si tuhle mňamku udělat doma, a to levněji a chutněji než z obchodu.

Přečtěte si také

Tesco zavádí Klidnou hodinku: každé pondělí ztiší všechny své prodejny pro zákazníky s autismem

Tip na nákup tvarohu

Hlavní ingrediencí pribináčku je tvaroh, takže čím lepší kvalitu vyberete, tím chutnější bude výsledek. Měkké tvarohy z vaničky se moc nehodí, takže raději zvolte ten v kostce, nejlépe s označením farmářský. I v běžných obchodech můžete najít tvarohy z farem, statků a minimlékáren.

Tip na nákup smetany

Stejně jako tvaroh i smetana musí být maximálně kvalitní. Opět pokud máte tu možnost, vybírejte smetanu z farmy, statku nebo minimlékárny. Pokud sáhnete po tučné smetaně ke šlehání (nad 30 %), bude chuť dezertu lahodnější a více vás zasytí. V případě použití nízkotučné smetany chuť pribináčku nebude tak plná, proto ji nedoporučujeme.

Anna Kolásková

Domácí pribináček z tvarohu – recept

Ingredience (na 4 skleničky):

  • 250 g farmářského tvarohu / tvarohu v kostce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50–100 ml mléka na případné naředění
  • 3–4 lžíce tekutého medu
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. V míse elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu do polotuha.
  2. Poté k ní postupně přidávejte tvaroh a šlehejte tak dlouho, aby v něm nebyly hrudky. Jak se budou obě ingredience spojovat, hmota bude houstnout.
  3. Přidejte tekutý med a semínka z vanilky, která získáte tak, že lusk podélně naříznete a semínka jednoduše vydlabete.
  4. Nakonec pribináček nařeďte mlékem podle toho, jak moc máte hmotu hustou. Každý tvaroh je jiný, proto se to nedá obecně odhadnout.
  5. Skladovat můžete ve skleničkách od marmelády, nicméně věříme, že pribináček u vás dlouho nevydrží.

Tip: Máte raději kakaovou příchuť pribináčku? Jednoduše do tvarohu nakonec přidejte lžičku holandského kakaa.

Domácí termix
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí termix

Překvapte své blízké a připravte jim domácí termix s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Hotový bude během chvíle a zaručeně bude výborný.

Domácí termix
Domácí tavený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí tavený sýr

Tento domácí tavený sýr je na přípravu rychlý, zároveň levný a rozhodně lepší než z obchodu. Vytvoříme si tak kvalitní základ pro různé pomazánky nebo chutný dip či zdravou svačinu.

Domácí tavený sýr

Jak a čím pribináček zdobit?

Tuto tvarohovou dobrotu můžete ozdobit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Pribináček si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, malinami, meruňkami, broskvemi, borůvkami, kiwi a banánem.

Děti určitě ocení, pokud jim připravíte domácího piškotíka. Na dno sklenice dejte obyčejné piškoty, zalijte domácím pribináčkem a nechte jeden den odležet. Na piškoty lze ještě přidat lžíci marmelády nebo domácí nutelly. A senzační svačina je na světě.

Domácí pribináček i piškotík vyjdou levněji než z obchodu, a navíc jsou bez konzervantů a stabilizátorů.

Zdroj: Autorský recept a foto Anna Kolásková