Legendární pribináček se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás dnes naučíme, jak si takový dezert vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.
Základem pribináčku je tvaroh, proto čím kvalitnější koupíte, tím lépe. Příliš se na něj však nehodí měkké tvarohy z vaničky. Raději sáhněte po tom v kostce, ideálně přímo s označením farmářský. I v běžných supermarketech seženete tvarohy z farem, statků a minimlékáren.
Stejně jako tvaroh i smetana musí být maximálně kvalitní. Opět pokud máte tu možnost, vybírejte smetanu z farmy, statku nebo minimlékárny. Pokud sáhnete po tučné smetaně ke šlehání (nad 30 %), bude chuť dezertu lahodnější a více vás zasytí. V případě použití nízkotučné smetany chuť pribináčku nebude tak plná, proto ji nedoporučujeme.
Tip: Máte raději kakaovou příchuť pribináčku? Jednoduše do tvarohu nakonec přidejte lžičku holandského kakaa.
Překvapte své blízké a připravte jim domácí termix s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Hotový bude během chvíle a zaručeně bude výborný.
Tento domácí tavený sýr je na přípravu rychlý, zároveň levný a rozhodně lepší než z obchodu. Vytvoříme si tak kvalitní základ pro různé pomazánky nebo chutný dip či zdravou svačinu.
Tuto tvarohovou dobrotu můžete ozdobit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Pribináček si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, malinami, meruňkami, broskvemi, borůvkami, kiwi a banánem.
Děti určitě ocení, pokud jim připravíte domácího piškotíka. Na dno sklenice dejte obyčejné piškoty, zalijte domácím pribináčkem a nechte jeden den odležet. Na piškoty lze ještě přidat lžíci marmelády nebo domácí nutelly. A senzační svačina je na světě.
Domácí pribináček i piškotík vyjdou levněji než z obchodu, a navíc jsou bez konzervantů a stabilizátorů.
Zdroj: Autorský recept a foto Anna Kolásková