Přemýšlíte, co uvařit rychlého a výživného? Pak pro vás máme jeden tip. Udělejte si rychlou zeleninovou polévku z vývaru, která bude chutnat dětem i dospělým. Obsahuje spoustu vitamínu B díky drožďovým knedlíčkům, jež vykouzlíte během pár minut.
Zeleninová polévka – recept
Ingredience (pro 2 osoby):
- 500 ml vývaru (zeleninový, kuřecí, hovězí)
- 1 najemno nastrouhaná mrkev
- 1 větší řapík celeru i s natí
- 1 vejce
- 2 šalotky
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a osmažte na něm nadrobno pokrájenou šalotku.
- Poté přidejte najemno nastrouhanou mrkev a pokrájený celer a zasmažte.
- Zalijte vývarem, osolte, opepřete a až se bude vývar vařit, přidejte 1 rozšlehané vejce.
- Polévku podávejte s drožďovými knedlíčky.
Zeleninová polévka
Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!
Zeleninová polévka
Zeleninový vývar
Zeleninový vývar, plný poctivých surovin, vás zahřeje i zasytí. Využijete jej také do mnoha dalších pokrmů a když jej zamrazíte, ušetříte si práci a čas i v budoucnu.
Zeleninový vývar
Drožďové knedlíčky – recept
Ingredience (na 6 knedlíčků):
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce krupičky
- 1/2 šalotky
- nadrobno nakrájená petrželka
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Nejprve si co nejvíc nadrobno pokrájejte šalotku a na slunečnicovém oleji ji orestujte.
- Poté do pánvičky přidejte rozdrobené kvasnice, stáhněte plamen a nechte úplně rozpustit.
- Po 5 minutách chladnutí do pánvičky přidejte krupičku, petrželku, osolte a opepřete. Promíchejte, a pokud by konzistence nebyla pevná, přidejte ještě krupičku.
- V dlaních vykoulejte 6 stejně velkých kuliček a povařte je v polévce nebo v horké vodě, dokud nebudou měkké.
Droždí a vitamín B
Kostka droždí stojí pár korun, ale vašemu tělu prokáže velkou službu. Droždí je totiž plné vitamínů skupiny B, konkrétně vitamínů B1, B2, B3, B6 a B12. Vitamín B podporuje imunitní systém, má příznivý vliv na nervovou soustavu a zajišťuje správný chod trávení.
Zdroj: Anna Kolásková, Medical News Today