Beránek patří k Velikonocům stejně jako malovaná vejce, pomlázka či mazanec. My jsme pro vás připravili recept na beránka z tvarohového těsta, který voní po másle, rumu a citronové kůře. Zamilují si ho děti i dospělí, jen si kousek ukrojit.
Tvarohový velikonoční beránek – recept
Na vymíchání těsta přijde vhod elektrický kuchyňský robot nebo alespoň ruční elektrický mixér.
Ingredience (na středně velkou formu):
- 250 g polotučného tvarohu (z vaničky)
- 135 g hladké pšeničné mouky (může být celozrnná)
- 130 g změklého másla
- 130 g cukru krystal
- 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- kůra z 1/2 bio citronu
- 2,5 lžíce rumu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- máslo + mouka na vymazání formy
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu na beránka opravdu pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou, aby šel beránek pěkně vyklopit.
- Oddělíme bílky a žloutky. Bílky si dáme stranou.
- Mouku prosejeme do mísy a promícháme s kypřicím práškem.
- V míse vyšleháme do pěny žloutky, cukr krystal a změklé máslo. Až vznikne světlá pěna, přidáme tvaroh a dále šleháme. Přidáme citronovou kůru a rum.
- Poté do těsta začneme opatrně a postupně vmíchávat mouku.
- Bílky vyšleháme do pěny s troškou soli a vmícháme je opatrně do těsta. Použijeme stěrku.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut (podle trouby).
- Hotového beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Jak beránka ozdobit ?
Beránka po vychladnutí pocukrujte a na krk mu uvažte mašli libovolné barvy. Můžete mu také nakreslit oči, buď použijte 2 hřebíčky, mandle nebo bílkovou polevu. Ozdobit ho můžete také jedlými jarními květy.
A když se vám beránek nepovede, nezoufejte! V obchodech je právě teď velký výběr velikonočních beránků v akci!
Zdroj: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi