Jidáše patří mezi oblíbené pochoutky, které naše babičky tradičně pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky.
Jidášky se pečou z kynutého těsta, které zvládne i začátečník. Upečené se poté mažou medem a pojídají se ještě teplé, nejlépe hned na Zelený čtvrtek.
Ingredience (na 1 plech):
Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Kynuté těsto je jednoduché, ale musíte při jeho přípravě dodržet několik zásad. Aby pěkně nabylo, je třeba ho při kynutí udržovat v teple. V tom vám pomůže mísa na kynuté těsto s ohřívačem od značky Tescoma. A hodit se bude také zadělávací mísa s poklopem, kterou koupíte v domácích potřebách Orion.
Zdroj: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi