Křupavé nadýchané dobroty s jemným lístkováním dokážou rozvášnit milovníky sladkého i slaného pečiva. Jaká jsou však úskalí kupovaného listového těsta a které ze široké nabídky si vybrat? Chcete-li znát rozdíly mezi listovými těsty, čtěte dále. Nebude chybět ani sladká tečka v podobě receptu na výtečnou kremrolku s lehkým krémem.
Každý, kdo zkoušel ve vlastní kuchyni vyrobit listové těsto, ví, že je to běh na dlouhou trať. Neustálé překládání a chlazení, podsypávání, a hlavně opatrná manipulace. Stačí drobná chybička a těsto ztratí svou charakteristickou strukturu.
Neúspěšné pokusy dokážou odradit i zkušeného domácího kuchtíka, a proto často raději volíme polotovary z chladicích boxů, které nám slibují zaručený výsledek. Když se ale podíváme na jejich složení, nestačíme v mnoha případech valit oči. Nepatří snad do původního receptu máslo?
Komu není jedno, co jí, vrátí produkty s éčkovými koktejly a škodlivými tuky zase pěkně zpátky a spokojí se raději s tradičními českými buchtami. Neházejte však flintu do žita a zorientujte se na trhu listových těst, abyste si i vy mohli dopřát kvalitní produkt.
V těstě najdete kromě mouky a vody také tuk, který právě způsobuje žádoucí lístkování těsta. V obchodech seženete těsta s obsahem tuku v rozmezí 16 až 27 g tuku na 100 g výrobku. V řadě těst se používají tzv. transtuky, tedy ztužené tuky s obsahem transmastných kyselin, které jsou pro naše tělo rizikové a mohou způsobit zdravotní potíže.
V některých listových těstech prodávaných u nás je obsah těchto tuků tak vysoký, že by se v jiných státech světa nesměla vůbec prodávat. Nejčastěji se používají ztužené rostlinné oleje – palmový, řepkový a slunečnicový.
Dále se objevuje také řada emulgátorů a dalších aditiv, které podporují vzdušnost, jemnost a křupavost. Na zvážení každého je pak rozhodnutí, zda koupit raději lepší těsto s kvalitními, přirozenými ingrediencemi, nebo těsto nadité éčky, vhodné akorát tak na efekt.
Ano, kdo hledá, najde. Máslo dodává těstu vláčnost, ale hlavně příjemnou delikátní chuť i vůni. Příkladem je značka Babické těsto, která vyrábí i čistě máslové těsto – poctivé, jako byste si ho doma připravovali sami.
Z hlediska složení je to ve výsledku jedno, nicméně se zmraženým těstem se může hůř pracovat, protože jako první povolí jeho okraje, které budou proti chladnějšímu středu více vodnaté a měkčí. Kvůli dobré manipulaci je tedy lepší těsto chlazené. Pokud si chcete práci ještě více ulehčit, můžete koupit těsto již vyválené a připravené na pečicím papíře.
Na dva plechy této sladké dobroty budete potřebovat:
Krém:
Postup:
Dobrou chuť!