Pokud bychom měli zvolit královnu mezi studenými omáčkami, málokdo by nejspíše něco namítal, pokud bychom na první místo dosadili právě omáčku holandskou. Je jednoduchá, rychlá a neskutečně dobrá. Ale pozor, je to kalorická bomba! Její vynikající chuť ovšem za takový hřích jednoznačně stojí.
Holandská omáčka se připravuje mimo jiné ze žloutků, másla, bílého vína a citronové šťávy. A právě po těchto ingrediencích také chutná a voní. Na jazyku ucítíte lahodné máslo, kyselkavé tóny suchého vína a svěží vůni citronu.
Omáčka je příjemně krémová a na jazyku se zcela rozplývá jako ten nejjemnější obláček. Je zkrátka tak dobrá, že jakmile ji při přípravě jednou ochutnáte, nebudete moci přestat.
Kupte se slevou Víno Muscatel Hungarian F. Boranal.
Ke všemu, k čemu byste použili například tatarku. Holandskou omáčku můžete dát do salátů, do hamburgerů či k hranolkům. Fantazii se meze nekladou. K čemu však holandská omáčka neodmyslitelně patří, jsou vejce Benedikt. Ty by bez ní pořádně nešly.
Ačkoli se na první pohled může zdát recept na holandskou omáčku striktně daný, ve skutečnosti u její přípravy existuje velký prostor pro improvizaci a inovace.
Pokud se podíváte na slavné kuchaře, všimnete si, že ji každý dělá trochu jinak. Někdo přidá víc másla, někdo víc soli, žloutků či vína. Dokonce i postup přípravy se u jednotlivých kuchařů liší. Není tedy vyloučeno, že i vy si ji budete později připravovat podle svého a trochu jinak.
Tip: Pokud budete experimentovat, pamatujte si, že na jeden žloutek by mělo padnout něco mezi 60 a 95 gramy másla.