Třetí nejdražší koření světa! Přesně tak, kardamom pravý si lidé po celém světě velmi cení – překonává ho pouze šafrán a vanilka. Také ho používáte v kuchyni? A věděli jste, že existují i jeho jiné druhy? Pojďte se s námi dozvědět něco víc o tomto vzácném koření – a my vám řekneme, jaké aroma od něj můžete čekat a na co se hodí nejvíce.
Pokud jde o kardamom, můžete se setkat hned se třemi jeho různými druhy. Mezi ty méně známé patří kardamom černý (Amomum subulatum) rostoucí především v Číně a v Nepálu a kardamom černý čínský (Lanxangia tsaoko), který kromě již zmíněné Číny roste i na území Vietnamu.
Třetím druhem je pak kardamovník obecný (Elettaria cardamomum) – a právě ten je jinak znám coby kardamom pravý. Tento nejrozšířenější druh pochází hlavně z Indie, pěstuje se ale i v Guatemale, Tanzanii či na Srí Lance.
Zatímco první dva zmíněné druhy k sobě mají relativně blízko, kardamom pravý (který je jinak označován i coby zelený) se se svým vzhledem i chutí liší. Jak tedy tato koření působí a v jakých receptech náležitě vyniknou?
V kardamomu černém ucítíte kouřové aroma, kafr a pryskyřici. Hlavní aromatickou sloučeninou v něm je eukalyptol, který je obsažen i v mnoha dalších výrazných rostlinách, jako je například bobkový list, bazalka pravá, kafrovník lékařský, šalvěj lékařská a také kardamom pravý.
Stejně jako ve svém pravém kolegovi obsahuje i citrusový limonem, tím ale podobnost víceméně končí. U kardamomu černého se totiž na aromatu a chuti dále podílejí i kouřové fenoly, po hřebíčku vonící eugenol a borovici evokující pinen.
Chuťově i vůní jsou si oba černé kardamomy velmi blízké. Ten čínský lze rozpoznat podle větších lusků, v kuchyni se však i tak dají beze všeho zaměnit. A co se receptů týče, největší uplatnění nachází tato přísada v pokrmech z masa či ve vietnamských polévkách. Zároveň je ovšem i neodmyslitelnou složkou ve směsi koření garam masala.
Kupte se slevou Vepřová kýta bez kosti.
A jak toto koření získává své typické zbarvení, kouřovou chuť a aroma? Je to díky otevřenému ohni ve vytvrzovací peci, v níž se lusky kardamomu černého suší až 72 hodin.
Tip: Pokud máte možnost, kupte si kardamom černý celý a rozdrťte si jej doma, třeba v hmoždíři, těsně před přidáním do pokrmu. Pokud si koupíte mletý, nebude tak aromatický a chutný.
Kardamom pravý se od předchozích dvou typů liší. Jeho vůně připomíná květiny, může v ní ale hrát i aroma citrusů a eukalyptu. Jak jsme totiž už zmínili, i jeho hlavní aromatickou sloučeninou je eukalyptol, nicméně vliv na jeho vůni má citrusový limonen a květinový linalool.
A co se chuti týče, rozdíly jsou ještě markantnější – kardamom pravý je svěží a nasládlý. Díky tomu své uplatnění nachází především v dochucování sladkých pokrmů a dezertů, osvědčí se ale i v pokrmech pikantních.